Home συνταγές 4.Ελληνική Κουζίνα 3. Κυρίως Πιάτα Γιουβαρλάκια [Χορτοφαγικά]

Υλικά για 4 άτομα

200 γρ. κιμάς σόγιας, 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 100 γρ. ξερό ψωμί, 1 κιλό πατάτες, 1/2 κιλό καρότα, 1/2 φλιτζάνι ρύζι, 1 ματσάκι μαϊντανό ,2 κρεμμύδια ,χυμό από 2 λεμόνια, 150 γρ. ελαιόλαδο, 3 αυγά, 1κουταλιά γλυκού ρίγανη, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος, 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο κίτρινο τυρί, 3 κουταλιές της σούπας σόγια σος

Εκτέλεση

Βράζουμε το ρύζι σε 1 φλιτζάνι νερό.

ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι, μουλιάζουμε και στραγγίζουμε τον κιμά, χτυπάμε στο μούλτι το ένα κρεμμύδι, το ψωμί και τον μισό μαϊντανό. Τα βάζουμε όλα σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το ένα αυγό, τη ρίγανη, το αλεύρι, το τυρί, την σόγια σος, 50 γρ. ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας από το χυμό των λεμονιών, αλάτι και πιπέρι.

Ζυμώνουμε καλά και βάζουμε το μείγμα για μίση ώρα στο ψυγείο να δέσει και να ενωθούν οι γεύσεις.

Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που πριν το έχουμε λαδώσει με ένα πινέλο, ψήνουμε στους 180C για 40 λεπτά ή μέχρι να ξεροψηθούν και να κάνουν κρούστα.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και όταν ροδίσει βάζουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες.

Ρίχνουμε ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών να σκεπάσει τις πατάτες και λίγο περισσότερο, αλατοπιπερόνουμε και σιγοβράζουμε για 30 με 40 λεπτά.

Βάζουμε τα γιουβαρλάκια προσεκτικά μέσα στην κατσαρόλα, με μια κουτάλα βγάζουμε απο την κατσαρόλα μισό ποτήρι από τον ζωμό.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα  υπόλοιπα αυγά, ρίχνουμε τον χυμό από τα λεμόνια και προσθέτουμε σιγά σιγά και τον ζωμό χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας, αφήνουμε το φαγητό στην φωτιά για 1 λεπτό και κατεβάζουμε.

Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Αλάτι -πιπέρι

veg                                       VEGANS

Όσοι δεν τρώνε γαλακτοκομικά μπορούν να μην βάλουν τυρί και βούτυρο, αντί για αυγό στην ζύμη να βάλουν μια βρασμένη και λιωμένη πατάτα, και να  αντικαταστήσουν το αυγολέμονο με αλευρολέμονο (ιδία διαδικασία αντί όμως για αυγά βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι)

 

  • http://www.facebook.com/NIKOS.JANGOS ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΓΚΟΣ

    vegetarian γιουβαρελάκια….και συμβουλή για vegan!!!

    ενδιαφέρον.
    μπράβο. :-)

    • Green Chef

       Σ΄ευχαριστώ Νίκο,
      Και για την υποστήριξη σου :)

  • Konstantina

     Είμαι vegan και έψαχνα για ακριβώς μία τέτοια συνταγή για γιουβερλάκια!  Σ’ευχαριστώ!!

  • Annahohlaki

    Eμείς ευχαριστούμε,
     καλή όρεξη!