Ο πιο απαραίτητος και εύκολος ζωμός που υπάρχει.

Υπάρχουν 2 τρόποι για να φτιάξουμε ζωμό

Με τον πρώτο παρασκευάζουμε ζωμό που μπορούμε να τον αφήσουμε  2-3 μέρες στο ψυγείο και με τον δεύτερο μπορούμε να παρασκευάσουμε πιο πυκνό ζωμό, ώστε να πιάνει λιγότερο χώρο και να τον αποθηκεύσουμε στη κατάψυξη.
Τα υλικά είναι τα ίδια.

 

 

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 τομάτα
  • 2 πράσα
  • 2 καρότα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 -3 κλαδιά σέλινο ή σέλερυ
  • 1 μπουκετάκι διάφορα μυρωδικά, δεμένα ή μέσα σ’ ένα τούλι για να μπορούν να αφαιρεθούν, όπως δάφνη, 1 κλαδάκι ρίγανη, 1 κλαδάκι θυμάρι, μαιντανό κ.λ.π.

 

α΄τρόπος παρασκευής

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε χοντροκομμένα όλα τα υλικά μας και τα σκεπάζουμε με νερό κρύο 3 δάχτυλα πάνω από την επιφάνεια των λαχανικών μας.

Όταν τα λαχανικά μας μαλακώσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε.

Δεν βάζουμε αλάτι  για να μη μας μπερδέψει στο φαγητό μας και το κάνουμε αλμυρό.
Είναι ένας διαυγής ζωμός που τον χρησιμοποιούμε κυρίως στα ρύζια και τα ζυμαρικά μας.
Κι αυτόν μπορούμε να τον καταψύξουμε αλλά επειδή είναι αραιός  θέλουμε παραπάνω ποσότητα και ετσι πιάνει περισσότερο χώρο.

β΄τρόπος παρασκευής

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε χοντροκομμένα όλα τα λαχανικά και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό 3 δάχτυλα πάνω από την επιφάνειά τους .

Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.

Αφαιρούμε το μπουκέτο των μυρωδικών και πολτοποιούμε τα λαχανικά.

Τα βάζουμε πάλι να βράσουν μέχρι να γίνουν ένας πηχτός ζωμός, περίπου ένα τέταρτο ακόμα.

Αν θέλουμε να είναι πιο βελούδινος μπορούμε να τον περάσουμε από λεπτή σήτα.

Όταν κρυώσει τον βάζουμε σε μεγάλες θήκες για παγάκια και τον τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Τον χρησιμοποιούμε πιο πολύ σε παρασκευές κατσαρόλας γιατί είναι πιο συμπυκνωμένος  ,αλλά εάν προσθέσουμε σε νερό μερικούς κύβους έχουμε πάλι έναν πιο αραιό ζωμό για τις παρασκευές των ρυζιών και των ζυμαρικών μας.

TIP

  • Μπορούμε να φιάξουμε πολύ νόστιμους και θρεπτικούς ζωμούς από τα λαχανικά που έχουν μείνει στο ψυγείο μας και είμαστε έτοιμοι να τα πετάξουμε.
    Αφαιρούμε τυχόν σημεία που έχουν σαπίσει και με τον ίδιο τρόπο παρασκευάζουμε τους ζωμούς μας.Δεν πετάμε τίποτα και χρησιμοποιούμε ότι λαχανικά έχουμε .Αν η ποσότητα είναι μικρή τα καταψύχουμε και συμπληρώνουμε όταν ξαναπερισσέψουν.
  • Είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε κρύο νερό για τα λαχανικά και όχι να τα βάλουμε σε ζεστό γιατί μ΄αυτόν τον τρόπο θα αφήσουν τη μεγαλύτερη ποσότητα συστατικών που περιέχουν, αντίθετα με το ζεστό νερό θα εγκλωβιστούν μέσα.Αυτό αφορά κυρίως τον ελαφρύ και αραιώτερο ζωμό του α΄τρόπου που δεν πολτοποιούνται τα λαχανικά.

Α.Χ.