Home συνταγές 4.Ελληνική Κουζίνα 3. Κυρίως Πιάτα Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά από ρεβύθια (Vegan /Gluten free)

vegan_private_chef_aubergines_chick_peas

Υλικά για 4 μερίδες

  • 8 μελιτζάνες φλάσκες
  • 300 γρ ρεβύθια
  • ½ λίτρο γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα
  • 4 κ.σ. ρυζάλευρο
  • 2 φλυτζάνια τριμένο εβλογημένο
  • 5 πολύ ώριμες ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. τριμμένα αράπικα φυστίκια με την φλούδα
  • 1 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ θυμάρι
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. ξερό κόλιανδρο
  • ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι / πιπέρι

Προετοιμασία

 

  1. 1.       Βάζουμε τα ρεβύθια σε μία λεκάνη με νερό από το προηγούμενο βράδυ
  2. 2.       Την επόμενη μέρα τα σπάμε σε ένα μπλέντερ η μούλτι με προσοχή να μην τα τρίψουμε τελείως και τα βράζουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά και τα σουρώνουμε
  3. 3.       Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος, χαράζουμε την ψίχα τους σταυρωτά  τις βάζουμε σε μία λεκανίτσα περιχύνουμε με ¾ του φλιτζάνιου  λάδι, ρίχνουμε λίγο αλάτι/πιπέρι  και τις ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 180C για περίπου 30 λεπτά, τις αφήνουμε να κρυώσουν
  4. 4.       Τρίβουμε τις ντομάτες στο τρίφτη ή τις λιώνουμε στο μπλέντερ, ψιλοκόβουμε κρεμμύδια και σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι που έχουμε βάλει το  μισό φλυτζάνι  λάδι, μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες , ½ ποτήρι νερό, το κύμινο, το κόλιανδρο, την πάπρικα,την ρίγανη, το θυμάρι, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, μόλις πάρει μία βράση ρίχνουμε μέσα και τα ρεβίθια , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, μόλις κλείσουμε το μάτι ρίχνουμε το ένα φλυτζάνι εβλογημένο και ανακατεύουμε καλά
  5. 5.       Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το ρυζάλευρο, το μοσχοκάρυδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι, βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς με έναν αυγογδάρτη μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, κλείνουμε τη φωτια και βάζουμε το άλλο φλυτζάνι εβλογημένο, ανακατεύουμε καλά
  6. 6.       Στρώνουμε σε ένα ταψί τις μελιτζάνες, πάνω σε κάθε μία απλώνουμε 2 ή 3 κ.σ. (ανάλογα το μέγεθος) από την σάλτσα με τα ρεβίθια και δεύτερη στρώση από πάνω 2 με 3 κ.σ. από την λευκή σάλτσα (μπεσαμέλ), πασπαλίζουμε κάθε μισή μελιτζάνα με ½ κ.σ. τριμμένα φυστίκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 20 περίπου λεπτά η μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ