Home οικολογικά νέα Tα νέα της Γης Ξεκινά επίσημα η κομποστοποίηση στην Αθήνα !


Εφαρμόζεται εδώ και μια 20ετία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για τη χωριστή συλλογή και κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφών, που επιτέλους ξεκινάει πιλοτικά τώρα και στη χώρα μας με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού ταμείου LIFE και με πρωτοπόρους τους Δήμους Αθηναίων και Κηφισιάς!

Με την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος θα διανεμηθούν στους κατοίκους και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος των πιλοτικών περιοχών κάδοι και βιοδιασπώμενες σακούλες για τη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών εντός της κουζίνας. Νέοι κάδοι χρώματος καφέ στο δρόμο θα υποδέχονται τις γεμάτες σακούλες και θα αδειάζονται από ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου. Το υλικό θα μεταφέρεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ στα Άνω Λιόσια, με στόχο την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας (κόμποστ) από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα προϊόντα naturesse είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα καθως προέρχονται από φυσικές πρώτες ύλες. Έτσι λοιπόν μπορείτε μετά την χρήση τους να τα πετάξετε στον καφέ κάδο και να γίνουν λίπασμα !

Γιατί γίνονται όλα αυτά;
Τα υπολείμματα τροφών και κήπων (βιοαπόβλητα) αποτελούν το 40% του περιεχομένου των κοινών κάδων απορριμμάτων. Το φορτίο αυτό μέχρι τώρα οδηγείτο στο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) προκαλώντας οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Από οικονομικής άποψης, οι Δήμοι επιβαρύνονται με 45 €/τόνο ως τέλος ταφής στο ΧΥΤΑ. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν ιδιαίτερα βαριά φορτία, λόγω της υγρασίας που περιέχουν και αυξάνουν κατά πολύ το κόστος τελικής διάθεσης. Έπειτα, η νομοθεσία ορίζει από το 2014 ειδικό επιπλέον τέλος ταφής 35 € ανά τόνο για τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία, δηλαδή όπως τώρα, χωρίς χωριστή συλλογή και αξιοποίηση. Τέλος, η εναπόθεση των βιοαποβλήτων στο ΧΥΤΑ προκαλεί την έκλυση μεθανίου, ενός αερίου που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Αντιθέτως, το κόμποστ που θα παράγεται από την κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων, θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς θα αξιοποιείται στα πάρκα αυξάνοντας τη γονιμότητα του εδάφους.

Στο Έργο συμμετέχουν ήδη η Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τα εστιατόριά τους, καθώς και ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αττικής ΣΠΕ «Η Συνιδιοκτησία» με τα υπολείμματα λουλουδιών. Εταίροι του Έργου είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Κηφισιάς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο ΕΔΣΝΑ και η εταιρεία ΕΠΤΑ – Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων. Στο Δήμο Αθηναίων το Έργο υλοποιείται από τη Δ/νση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού.

Τι είναι τα «Βιοαπόβλητα»;
Ως «βιολογικά απόβλητα» ή «βιοαπορρίμματα» ή «βιοαπόβλητα» ορίζονται τα απόβλητα από κήπους και πάρκα, τα απορρίµµατα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις οµαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις µεταποίησης τροφίµων.

Η παραγωγή και η ποσοστιαία σύνθεση των βιοαποβλήτων ως προς τα αστικά στερεά απόβλητα διαφοροποιείται μεταξύ των χωρών και εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους όπως οι συνθήκες ζωής του πληθυσμού, το βιοτικό επίπεδο, οι καταναλωτικές συνήθειες καθώς και το επίπεδο της τεχνολογικής προόδου της εκάστοτε χώρας. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν κατά μέσο όρο το 32% κ.β. της συνολικής παραγόμενης ποσότητας αστικών στερεών αποβλήτων στην ΕΕ ενώ στην περίπτωσης της Ελλάδας η αντίστοιχη ποσοστιαία σύνθεση ανέρχεται περίπου στο 40% κ.β.

Πως μπορώ να συμμετέχω;
Προς το παρόν η ενέργεια πραγματοποιείται μόνο στους δυο προαναφερθέντες δήμους και σε συγκεκριμένες περιοχές:
Στο Δήμο Αθηναίων στο Γκάζι και στην οδό Κυπριάδου στα Άνω Πατήσια
Στο Δήμο Κηφισιάς θα εφαρμοστεί στο Εμπορικό Κέντρο Κηφισιάς και Ν. Ερυθραίας, στο Κεφαλάρι και Καστρί και στην Κάτω Κηφισιά και Nέα Κηφισιά

Εάν ανήκουμε στους δικαιούχους των παραπάνω Δήμων μπορούμε να προμηθευτούμε κάδους κουζίνας και βιοδιασπώμενες σακούλες με τους εξής τρόπους:

Α. Τηλεφωνικά: Τηλεφωνώντας στο 1960 και αφήνοντας τα στοιχεία επικοινωνίας μας μαζί με τον αριθμό σύνδεσης της ΔΕΗ για την ταυτοποίηση της διεύθυνσης, αναφέροντας πως ενδιαφερόμαστε για κάδο κουζίνας και βιοδιασπώμενες σακούλες.

Β. Ηλεκτρονικά: Συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα. Στο «θέμα» συμπληρώνουμε «ενδιαφέρομαι για κάδο κουζίνας και βιοδιασπώμενες σακούλες». Στο μήνυμα συμπληρώνουμε τον αριθμό σύνδεσης ΔΕΗ για ταυτοποίηση της διεύθυνσής.

Αλλιώς εντοπίζουμε έναν κάδο κοντά μας στο σπίτι μας όπου και θα πετάμε ότι κατάλληλο μαζεύουμε για κόμποστ κάθε φορά μόνο σε βιοδιασπώμενες σακούλες, χάρτινες σακούλες από το μανάβικο ή εφημερίδες.

Τι είναι οι βιοδιασπώμενες σακούλες;
Οι βιοδιασπώμενες σακούλες κατασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας (Matter-Bi). Το υλικό αυτό κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης μετατρέπεται εξολοκλήρου σε κόμποστ, ένα εδαφοβελτιωτικό πλούσιο σε οργανική ουσία, ακολουθεί δηλαδή την ίδια διαδικασία όπως ακριβώς και τα υπολείμματα τροφών, επειδή η πρώτη ύλη είναι και αυτή τρόφιμο. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε μόνο αυτές τις σακούλες, γιατί κάθε άλλο υλικό επιμολύνει το κόμποστ και δεν μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα από αυτό εκ των υστέρων.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλες σακούλες;
Όχι. Οι πλαστικές, φωτοδιασπώμενες, οξοδιασπώμενες και όλες οι πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων δεν είναι κατάλληλες για τη συλλογή βιοαποβλήτων. Δε διασπώνται καθόλου ή χειρότερα, αφήνουν μικρά, πλαστικά ίχνη μέσα στο κόμποστ και υποβαθμίζουν την ποιότητά του. Δεν μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα από το κόμποστ. Αν μας τελείωσαν οι βιοδιασπώμενες σακούλες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χάρτινες σακούλες από τον μανάβη ή εφημερίδες.

Τι βάζουμε στους καφέ κάδους;
 Φρούτα και λαχανικά
 Υπολείμματα από καφέ και αφεψήματα (πχ. Φακελάκι από τσάι)
 Τσόφλια αβγών
 Φίλτρα από καφέ
 Γαλακτοκομικά
 Μικρές ποσότητες από χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας
 Μικρές ποσότητες από πράσινα απόβλητα (κλαδέματα, φύλλα, γκαζόν, στάχτη από τζάκι).

Είδη εστίασης και συσκευασίας από φυσικά υλικά και βιώσιμες πρώτες ύλες, όπως φύλλα φοίνικα, ίνες ζαχαροκάλαμου, φυτικών αμύλων που παράγουν πολυγαλακτικό οξύ-PLA, χαρτόνι, ξύλο, master-bi.

Τι ΔΕΝ βάζουμε στους καφέ κάδους;
 Συσκευασίες (τα υπολείμματα τροφών θα πρέπει να απομονώνονται από τη συσκευασία τους, η οποία μπορεί να συλλεχθεί και να ανακυκλωθεί στον μπλε κάδο)
 Υλικά από μέταλλο, πλαστικό, γυαλί
 Χρωματιστά, πλαστικοποιημένα και γυαλιστερά χαρτιά
 Υγρά
 Μαγειρικά λάδια
 Λίπη
 Πλαστικές σακούλες

Τι γίνεται αφού βάλουμε τη σακούλα μας στον καφέ κάδο δρόμου;»
Ειδικό απορριμματοφόρο των Δήμων περνάει και αδειάζει μόνο τους καφέ κάδους. Το υλικό οδηγείται στη Μονάδα Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) με σκοπό να γίνει εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ). Το κόμποστ θα πιστοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί στα πάρκα των Δήμων Αθηναίων και Κηφισιάς, έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να μειωθούν και οι δαπάνες του Δήμου σε εδαφοβελτιωτικά.

Μελλοντικά θα μπορούμε να προμηθευόμαστε χώμα από κομπόστ και για δική μας χρήση, και δεν ξεχνάμε βέβαια να συνεχίζουμε να ανακυκλώνουμε γυαλί, χαρτί και πλαστικό στους μπλε κάδους!

Ελπίζουμε να δούμε τους περίφημους καφέ κάδους κομποστοποίησης σύντομα σε όλες τις γειτονιές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, και όλων των μεγάλων πόλεων!

Πηγή/Φώτος:

prasinizo.gr

www.biowaste.gr

Αναρτήθηκε την 26 Sep στην κατηγορία Tα νέα της Γης
Tags: