Home οικολογικά νέα Διατροφικοί κίνδυνοι Η διαφορά μεταξύ των υβριδίων και των μεταλλαγμένων.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί τι διαφορά υπάρχει υπάρχει μεταξύ των υβριδίων και των μεταλλαγμένων. Κατ’ αρχήν, στη φύση ,γίνονται στο πέρασμα των χρόνων, φυσικές μεταλλάξεις ανάλογα με τις γεωκλιματικές διαφοροποιήσεις και τις ανάγκες που δημιουργούνται στα φυτά και τα ζώα για να εξυπηρετηθεί η επιβίωσή τους και οι αντίστοιχες ισορροπίες. Φυτά που γειτονεύουν με άλλα της ίδιας οικογένειας μπορεί να πάρουν ιδιότητες το ένα από το άλλο, να τροποποιηθούν χαρακτηριστικά φυτών και ζώων αλλά και των ανθρώπων, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται λόγω των περιβαλλοντολογικών αλλαγών και ολ’ αυτά για τη συνέχιση της ύπαρξης του κάθε είδους. Η μεγαλύτερη μάχη που γίνεται κάθε στιγμή είναι η μάχη της επιβίωσης. Της επιβίωσης μικροοργανισμών, φυτών, ζώων, της Γης, του Ηλιακού μας συστήματος, του Σύμπαντος. Υβρίδια Στην εξέλιξή του ο άνθρωπος, με τις πληροφορίες που κατάφερνε να συλλέξει και την πρόοδο της επιστήμης παρατήρησε πως εάν γονιμοποιούσε για παράδειγμα κολοκύθι με πεπόνι θα μπορούσε να πάρει πιο γλυκά κολοκύθια. Οι παραδοσιακοί αγρότες παρατηρούν και πειραματίζονται σ’ αυτό το επίπεδο εκατοντάδες χρόνια. Με τη βοήθεια της επιστήμης και με πειράματα στο εργαστήριο, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα είδη, τα υβρίδια,  με μεγαλύτερη αντοχή και κάποια καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Αλλά μια και όλ’ αυτά γίνονται με γνώμονα το συμφέρον των μεγαλοεταιρειών, συγχρόνως αναπτύχθηκε και η εξάρτηση των αγροτών από τις μεγάλες εταιρείες λόγω του ότι τα υβρίδια δεν αναπαράγουν σπόρους για φύτευση, χρειάζονται συγκεκριμένα φυτοφάρμακα που τα παράγουν οι ίδιες εταιρείες, τα πιστοποιημένα για εξαγωγή προϊόντα χρειάζονται χρήματα και το βασικότερο απ’ όλα τα περισσότερα κατασκευασμένα στο εργαστήριο υβρίδια έχουν μεγάλη ανάγκη φυτοφαρμάκων και νερού, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο και ίσως τον πλανήτη-αν και μάλλον ο πλανήτης αδιαφορεί για τη δική μας επιβίωση μια και η ζωή του ίδιου εξαρτάται από άλλα γεγονότα. Έτσι μπήκαν επιθετικά στη ζωή μας τα υβρίδια. Παρ’ όλ’ αυτά τα υβρίδια δεν ξεπέρασαν ποτέ τις ανταλλαγές βολικών γονιδίων ανάμεσα σε ίδιες οικογένειες φυτών ή ζώων. Μεταλλαγμένα Όσον αφορά τα μεταλλαγμένα, εδώ παίζεται το μεγάλο παιχνίδι του συμφέροντος και της επιστημονικής φαντασίας. Με την ίδια λογική-την ανταλλαγή δηλαδή γονιδίων και τον ίδιο σκοπό: αύξηση και διατήρηση της παραγωγής αλλά φυσικά και αύξηση και διατήρηση του Θεού χρήματος και κέρδους-το παιχνίδι με το πάρε δώσε γονιδίων συνεχίζεται σε άλλο επίπεδο. Οι ανταλλαγές πλέον γίνονται μεταξύ φυτών και ζώων. Το γονίδιο του σκορπιού δίνει περισσότερη αντοχή στην τομάτα, το γονίδιο του ροφού κάνει πιο νόστιμη την πατάτα και το γονίδιο της χελώνας μπορεί να μας κάνει υπεραιωνόβιους. Ποιός ξέρει; Ίσως αυτό δεν μας ενοχλούσε αν ξεπερνούσαμε το ηθικό μέρος που ορίζεται από τις διαφορετικές κουλτούρες. Το παγκόσμιο όμως αυτό πείραμα μόλις άρχισε να δείχνει τα αποτελέσματά του. Αύξηση των φυτοφαρμάκων μια και οι ανάγκες στις καλλιέργειες διαφοροποιούνται, καταστροφή παραδοσιακών σπόρων εξ αιτίας της γειτνίασης με μεταλλαγμένα, αύξηση αλλεργιών, αύξηση των καρκινογεννέσεων, μεγαλύτερη μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα από τα φυτοφάρμακα, μεγαλύτερη μόλυνση και εξόντωση εντόμων και πτηνών εξ αιτίας της μόλυνσης των νερών και πάει λέγοντας. Κι ακόμα δε γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα .. Οι έρευνες συνεχίζονται, τα πειράματα στην πλάτη ζώων και ανθρώπων συνεχίζονται, κάποιες καταγγελίες και μηνύσεις ίσα που φθάνουν στ’ αυτιά μας, οι λαϊκές αγορές είναι γεμάτες στα υβρίδια, τα μεταλλαγμένα μέσω της σόγιας και του καλαμποκιού έχουν εισβάλλει στις ζωωτροφές, η μεταλλαγμένη σόγια μέσω λεκυθίνης που βρίσκεται παντού, από τις παιδικές τροφές μέχρι τις γκουρμέ συσκευασμένες παρασκευές, είναι στο πιάτο όλων μας και το χειρότερο απ΄όλα: η κρίση με τους ελλιπείς ελέγχους και την ακόμα ελλιπέστερη ενημέρωση οδηγεί στα πόδια μας ακόμα περισσότερα προϊόντα από μεταλλαγμένα. Αυτά τα ολίγα περί μεταλλαγμένων και υβριδίων. Α.Χ.

Αναρτήθηκε την 31 Jul στην κατηγορία Διατροφικοί κίνδυνοι / οικολογικά νέα