Υλικά
Πέστο λιαστής ντομάτας
- 1.2 φλιτζ. λιαστές ντομάτες
- 1 κ.σ. κουκουνάρι
- 2 κ.σ. τριμμ. παρμεζάνα
- 2 κ.σ. πεκορίνο
- 1 φλιτζ. φύλλα βασιλικού
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.σ. από το λάδι που είχαν μαριναριστεί οι λιαστές ντομάτες
Ριζότο
- 1 φλιτζ. ρύζι αρμπόριο ή άλλο ρύζι για ριζότο
- 2 1/2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
- 2 -3 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 4 λιαστές ντομάτες
- 4 κ.σ. πέστο λιαστής ντομάτας
- 1/2 φλιτζ. κρασί
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- μία πρέζα ρίγανη
- αλάτι – πιπέρι
Προετοιμασία
Πέστο
- Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της πέστο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ριζότο
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό
- Ρίχνουμε και το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να κολλάει στον πάτο.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί τελείως.
- Προσθέτουμε τον μισό ζωμό και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί (ανακατεύουμε συχνά με μία ξύλινη κουτάλα για να ελευθερωθεί το άμυλο και να χυλώσει το ριζότο).
- Βάζουμε και τον υπόλοιπο ζωμό.
- Όταν τα υγρά μειωθούν στο μισό ρίχνουμε την πέστο, τις ολόκληρες λιαστές ντομάτες, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν στεγνώσει τελείως το ριζότο, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμ. παρμεζάνα.