Υλικά
Γέμιση
- 1/2 κιλό χόρτα της επιλογής σας
- 1/2 κιλό σπανάκι ή σέσκουλα
- 1 μάτσο τσουκνίδες (αυτή την εποχή το πουλάνε στις λαϊκές)
- 1 μάτσο καυκαλίδες ψιλοκομμένες
- 1 μάτσο μυρώνια ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
- 10 – 15 φύλλα δυόσμου
- 2 -3 φρέσκα κρεμμύδια
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ή λιωμένο
- 2 αυγά χτυπημένα
- 1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι
- 1/2 κιλό φέτα τριμμένη
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ ρίγανη ή θυμάρι ή μαντζουράνα
- αλάτι – πιπέρι
Φύλλο
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 γρ. φρέσκια μαγιά
- 1/2 σφηνάκι ξύδι
- 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
- 1 κ.γ.. αλάτι
- 1/3 κ.γ. άσπρο πιπέρι
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
Προετοιμασία
Φύλλο
- Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο νερό
- Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και τη μαγιά.
- Ζυμώνουμε ρίχνοντας το νερό λίγο λίγο, μέχρι να έχουμε μία αρκετά μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια .
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.
- Ρίχνουμε και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθεί με τη ζύμη, σκεπάζουμε πάλι με την πετσέτα και την αφήνουμε άλλη μισή ώρα.
Γέμιση
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το σπανάκι, τα χόρτα και τις τσουκνίδες. Μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε.
- Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά
- Αλευρώνουμε μία επιφάνεια και με ένα πλάστη ανοίγουμε 2 φύλλα λίγο πιο μεγάλα από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και στο πάχος που επιθυμούμε.
- Με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει τα τοιχώματα του ταψιού.
- Απλώνουμε τη γέμιση και στρώνουμε από πανω το δεύτερο φύλλο ενώνοντας τις άκρες με το κάτω φύλλο και διπλώνοντας τες προς τα μέσα.
- Λαδώνουμε από πάνω με το πινέλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου μία ώρα.