Υλικά για 70-80 μελομακάρονα
- 2 1/2 ποτήρια λάδι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι ψιλό σιμιγδάλι
- 1 κιλό + 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλο
- 1/2 ποτήρι χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/3 ποτηριού κονιάκ
- 1/2 ποτήρι αλισίβα
για το σιρόπι
- 2 ποτήρια νερό
- 2 ποτήρια μέλι
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 2 ξύλα κανέλας
- 1 πορτοκαλόφλουδα
για το πασπάλισμα
- 2 φλυτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια
Παρασκευή
- Αλισίβα : βράζουμε από το προηγούμενο βράδυ 2 κουταλιές καθαρή στάχτη από ξύλα μέσα σε 2 ποτήρια νερό για 10′ και τ’ αφήνουμε να κατακάτσει μέχρι την επόμενη ημέρα. Σουρώνουμε προσεκτικά το νερό προσέχοντας να μην το ανακινήσουμε και αφήνουμε το κατακάθι.
- Χτυπάμε με το μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια μέτρια ζύμη.
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30′ περίπου.
σιρόπι
- Βράζουμε για 10′ το σιρόπι και αφαιρούμε τον αφρό.
- Βουτάμε τα εντελώς κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι και τ’ αφήνουμε για 1′-2′.
- Εναλλακτικά αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως και προσθέτουμε τα μελομακάρονα όσο είναι ακόμα ζεστά.
- Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και σε καμία περίπτωση δεν τα καλύπτουμε εντελώς γιατί μουλιάζουν και μαλακώνουν.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΒΡΕ!
Α.Χ.