Στη προσπάθειά μου να βρω εναλλακτικούς τρόπους στο μαγείρεμα των οσπρίων αλλά και στην αντικατάσταση της σόγιας, ανακάλυψα τον “κιμά” από ρεβύθια.
Τα ρεβύθια δεν έχουν ιδιαίτερη γεύση κι έτσι μπορούμε να τους δώσουμε αρκετά εύκολα τη γεύση που χρειαζόμαστε.
Υλικά για 6 μερίδες
- 400 gr φουσκωμένα ρεβύθια
- 3 μέτριες μελιτζάνες σε φέτες
- 3 μέτρια κολοκύθια σε φέτες
- 2 πατάτες σε ροδέλλες
- 1 καρότο τριμμένο
- 1- 2 κρεμμύδια τριμμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- ελαιόλαδο
- 3 ώριμες τομάτες
- 2 κουταλιές σπιτική κέτσαπ
- αλατοπίπερο
- 6 μπαλάκια μπαχάρι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 3 φλυτζάνια μπεσαμέλ
- 4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
- 100 gr τριμμένο ρεγγάτο ή κεφαλογραβιέρα
Παρασκευή
- Περνάμε από το μίξερ τα ρεβύθια μέχρι να ψιλοκοπούν.
- Σωτάρουμε ελαφρά το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το τριμμένο καρότο και προσθέτουμε τον κιμά ρεβυθιών. Συνεχίζουμε για λίγο το σωτάρισμα προσέχοντας γιατί τα ρεβύθια κολλάνε αρκετά εύκολα.
- Προσθέτουμε την κέτσαπ και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε για λίγο και βάζουμε τις τομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή το μίξερ.
- Αφήνουμε να μαγειρευτεί και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται μέχρι να μαλακώσουν καλά τα ρεβύθια. Χρειάζονται περίπου 40′.
- Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Απλώνουμε στο ταψί της κουζίνας τις μελιτζάνες με τα κολοκυθάκια, λαδωμένα και αλατισμένα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρά ή αν προτιμάμε τα τηγανίζουμε.
- Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, τις αλατίζουμε και τις στρώνουμε στον πάτο του ταψιού.
- Στρώνουμε από πάνω τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, απλώνουμε τον “κιμά” φροντίζοντας να φτάσει και ανάμεσα στα λαχανικά, βάζουμε την μπεσαμέλ και καλύπτουμε την επιφάνεια με την τριμμένη φρυγανιά και το τυρί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30′ περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Α.Χ.