Μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και λάδι, για τους λάτρεις των ξηρών καρπών και των τραγανών γλυκών. Ας πειραματιστούμε…
Υλικά για 30 μικρά τεμάχια
- 1 φλυτζάνι καρύδα φρέσκια
- 3/4 φλυτζανιού χυμό πορτοκάλι
- 1 φλυτζάνι αμύγδαλα
- 1 φλυτζάνι νιφάδες βρώμης
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/3 κουταλάκι γαρύφαλο
- 4 σποράκια κάρδαμο
- 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- 1/2 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη ή 4 κουταλιές μέλι ή στέβια (η αντιστοιχία της κάθε μάρκας στέβιας σε σχέση με τη ζάχαρη αναγράφεται στη συσκευασία)
για πασπάλισμα και σιρόπι
- 250 gr μέλι
- 50 gr χυμό πορτοκάλι
- 1/2 φλυτζάνι καρύδια
- 2 κουταλιές σουσάμι
Παρασκευή
- Αλέθουμε σε στεγνό μούλτι τα αμύγδαλα.
- Καθαρίζουμε 1 καρύδα, αλέθουμε την ψύχα, ξεχωρίζουμε 1 φλυτζάνι τρίμμα και το ξαναχτυπάμε στο μούλτι με 3/4 φλυτζανιού νερό.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μαλακιά ζύμη που κολλάει ελαφρά στα χέρια.
- Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 20′ περίπου , στους 170 βαθμούς .
- Ζεσταίνουμε το μέλι με το χυμό, ρίχνουμε μέσα για λίγα δευτερόλεπτα τα κρύα μελομακάρονα και πασπαλίζουμε με χονδροκομμένα καρύδια ανακατεμένα με σουσάμι.
TIPS
- Η φρέσκια καρύδα και τα αμύγδαλα περιέχουν αρκετή ποσότητα ελαίων κι έτσι δεν χρειάζεται η προσθήκη άλλου.
- Τα μελομακάρονα είναι ιδιαίτερα τραγανά αφού δεν περιέχουν αλεύρι για να απορροφήσει μεγάλη ποσότητα σιροπιού.
- Εάν η ζύμη είναι αρκετά μαλακή προσθέτουμε λίγες νιφάδες βρώμης ακόμα, φροντίζοντας πάντα να κολλάει ελαφρά στα χέρια.
- Μπορούμε να τρίψουμε το κάρδαμο μαζί με τα αμύγδαλα.
- Όσο αφήνουμε τα μελομακάρονα μέσα στο μέλι τόσο πιο πολύ τραβάνε.
Δείτε ακόμα:
Α.Χ.