Σε αντικατάσταση της εισαγόμενης σόγιας, το ρεβύθι, μας δίνει αποτελέσματα που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Εκτός από τη χορτοφαγική προσέγγιση, αυτή η εναλλακτική άποψη, μας βοηθά να δώσουμε στα παιδάκια μας, όσπρια συνδυασμένα με ρύζι-πλήρης πρωτεΐνη-ακόμα κι αν δεν τρελαίνονται γι’ αυτά.
Υλικά
- 300 gr μουσκεμένα ρεβύθια
- 100 gr ρύζι γλασσέ ή καρολίνα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- 1 αυγό
- 1/3 φλιτζάνι αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 4 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
- τη φλούδα από 1/2 πορτοκάλι
- 1 μικρό φυλλαράκι δάφνης
για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- χυμό από 2-3 λεμόνια
Παρασκευή
- Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ και τα περνάμε μέχρι να λιώσουν από το μίξερ. Τρίβουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε : ρεβύθια-κρεμμύδι-ρύζι-αυγό-αλατοπίπερο-3 κουταλιές λάδι-μαϊντανό, άνηθο-αλεύρι.
- Βράζουμε 1 l νερό ή ζωμό λαχανικών με την πορτοκαλόφλουδα , το δαφνόφυλλο, αλάτι και λάδι.
- Μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε το μείγμα που το έχουμε πλάσει σε μικρά γιουβαρλάκια.
- Αφήνουμε το φαγητό μέχρι να ψηθεί, σε μέτρια φωτιά κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
- Χτυπάμε σε βαθύ σκεύος τα ασπράδια να γίνουν ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους χτυπώντας ελαφρά και ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών.
- Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μισό ζωμό από το φαγητό ανακατεύοντας ελαφρά.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, αναδεύοντας το φαγητό κυκλικά ώστε το μείγμα να ανακατευτεί χωρίς να σπάσει η κρέμα. Για σιγουριά αποφυγής της σαλμονέλας από τα αυγά, αφήνουμε το φαγητό να πάρει μόνο 1 βράση και αμέσως το κατεβάζουμε από την εστία, συνεχίζοντας να το αναδεύουμε για 3-4 φορές.
Α.Χ.