Το μπρόκολο απασχόλησε ιδιαίτερα τους ερευνητές και τους διατροφολόγους, από το 1990 περίπου και μετά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που ασχολούνταν με τον καρκίνο, μετά από μερικά χρόνια έρευνας, δημοσίευσαν ότι απ’ όλα τα λαχανικά με τα οποία πειραματίστηκαν, τα σταυρανθή-μπρόκολο,κουνουπίδι,λαχανάκια Βρυξελλών, κράμβη, λάχανο-είχαν την πιο ικανοποιητική αντικαρκινική δράση.
Η χημική ουσία, σουλφοραμάνη, μια ένωση που περιέχει θείο και ευθύνεται για την ελαφρώς πικρή γεύση και την μυρωδιά του μπρόκολου είναι η βασική αιτία της αντικαρκινικής δράσης του.
Η σουλφοραμάνη καταπολεμά τον καρκίνο με 3 τρόπους.
1. Επιβραδύνει τις λειτουργίες στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων, δίνοντας χρόνο στο ανοσοποιητικό να τα αντιμετωπίσει.
2. Οδηγεί στο θάνατο τα καρκινικά κύτταρα, επιβραδύνοντας τη δημιουργία όγκων.
3. Βοηθά τα υγιή κύτταρα να παράγουν διάφορα ένζυμα, που λειτουργούν αμυντικά απέναντι στην δημιουργία καρκινικών και απομακρύνει τις καρκινογόνες ουσίες.
Κατά τους επιστήμονες όμως, υπάρχει 1 μυστικό στη δράση του μπρόκολου που διαθέτει σε μεγάλες ποσότητες την ουσία σουλφοραμάνη κι αυτό κρύβεται στα γονίδια που έχει ο καθένας μας.
Το γονίδιο GSTM1 είναι αυτό που κάνει ισχυρή τη δράση της σουλφοραμάνης και δεν το διαθέτουν όλοι. Σ’ αυτήν την περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος της σουλφοραμάνης αποβάλλεται με την ούρηση. Όποιος δεν διαθέτει το συγκεκριμένο γονίδιο, πρέπει να καταναλώσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες μπρόκολου ή άλλων σταυρανθών.
Παρ’ όλα αυτά η ισορροπημένη διατροφή, με πλούσια κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά, βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει του κινδύνους για την υγεία μας, μια και το καθένα απ’ αυτά περιέχει διαφορετικές αντικαρκινικές ουσίες.
Η αλληλεπίδραση σε γενικές γραμμές ανάμεσα στις τροφές και τη γονιδιακή μας κληρονομιά, είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους επιστήμονες .
Στην ίδια λογική το 10% των ανθρώπων δεν διαθέτουν το κατάλληλο γονίδιο για να διασπάσουν τη χρωστική του παντζαριού με αποτέλεσμα όταν τα τρώνε τα ούρα τους να γίνονται κόκκινα ή όταν καταναλώνουν σπαράγγια τα ούρα τους να αποκτούν μια παράξενη μυρωδιά.
Οι δίαιτες που προτείνονται ανάλογα με το DNA μας, είναι βασισμένες ακριβώς επάνω σ’ αυτές τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού και δίνονται μετά από αναλύσεις του ατομικού DNA.
TIPS
- Παρ’ ότι η σουλφοραφάνη δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη θερμότητα, εάν βράσουμε το μπρόκολο σε νερό διαλύεται ένα μεγάλο μέρος της μέσα σ’ αυτό, έτσι καλό είναι να το χρησιμοποιούμε στη σάλτσα του ή σε ζωμό λαχανικών. Στον ατμό ή στο φούρνο η απώλεια είναι πολύ μικρότερη.
- Το μπρόκολο είναι επίσης σπουδαίο για την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C.
- Ένα φλυτζάνι βρασμένου μπρόκολου έχει τόσο ασβέστιο όσο 1 φλυτζάνι γάλα, καλύπτει το 10 % της ημερήσιας ανάγκης μας σε σίδηρο και το 100% της βιταμίνης C.
Α.Χ.