Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 5. Junk Food - vegan Λεχ-Ματζούν.Χορτοφαγική παραλλαγή.

 

 

 

Από τα πιο χαρακτηριστικά Αρμένικα πιάτα.

Υλικά

  • για τη ζύμη
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κύβο ή 1 φακελάκι μαγιά

για τον κιμά

  • 150 gr  βιολογικό κιμά σόγιας
  • 2 κρεμμύδια
  •  2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κουταλιές σάλτσα σόγιας
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά πελτέ τομάτας
  • 2 τομάτες τριμμένες χωρίς τους χυμούς τους(τις κόβουμε στη μέση και τις στύβουμε με το χέρι σαν λεμόνια)
  • 1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη
  • αλατοπίπερο 
  • 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 3-4 καρφάκια γαρύφαλο
  • μπούκοβο ή τσίλι αν τα θέλουμε πικάντικα
  • 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • 2-3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο προαιρετικά
  • 1 λεμόνι

 

 

 

Παρασκευή 

ζύμη

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το αλεύρι και στο τέλος με το αλάτι . Ζυμώνουμε καλά, αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό ακόμα ή αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά εύπλαστη ζύμη.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιάσει περίπου τον όγκο της. (Ωστόσο φτιάχνουμε τον κιμά). Όταν φουσκώσει την ξαναζυμώνουμε για λίγο και ανοίγουμε μικρά λεπτά φύλλα για ατομικά λαχματζούν ή μεγαλύτερα για το ταψί της κουζίνας.
  3. Πατάμε τα φύλλα με τα δάχτυλα και τα ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 5′-6′. Στρώνω τον κιμά επάνω και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10′-15′ στους 180 βαθμούς περίπου.
  4. Μόλις τα βγάλουμε απ’ το φούρνο ρίχνουμε λίγο χυμό λεμόνι και προαιρετικά λιωμένο φρέσκο βούτυρο.

κιμάς

  1. Μουσκεύουμε για 10′-15′ τον κιμά σόγιας και τον στίβουμε καλά.
  2. Σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια , τα σκόρδα, τα γαρύφαλα και τον κιμά, προσέχοντας γιατί η σόγια κολλάει εύκολα.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον μαϊντανό. Μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς και το τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το μαϊντανό.

Α.Χ.