Από τα πιο χαρακτηριστικά Αρμένικα πιάτα.
Υλικά
- για τη ζύμη
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό
- 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 κύβο ή 1 φακελάκι μαγιά
για τον κιμά
- 150 gr βιολογικό κιμά σόγιας
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 κουταλιές σάλτσα σόγιας
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 κουταλιά πελτέ τομάτας
- 2 τομάτες τριμμένες χωρίς τους χυμούς τους(τις κόβουμε στη μέση και τις στύβουμε με το χέρι σαν λεμόνια)
- 1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη
- αλατοπίπερο
- 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 3-4 καρφάκια γαρύφαλο
- μπούκοβο ή τσίλι αν τα θέλουμε πικάντικα
- 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
- 2-3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο προαιρετικά
- 1 λεμόνι
Παρασκευή
ζύμη
- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το αλεύρι και στο τέλος με το αλάτι . Ζυμώνουμε καλά, αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό ακόμα ή αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά εύπλαστη ζύμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιάσει περίπου τον όγκο της. (Ωστόσο φτιάχνουμε τον κιμά). Όταν φουσκώσει την ξαναζυμώνουμε για λίγο και ανοίγουμε μικρά λεπτά φύλλα για ατομικά λαχματζούν ή μεγαλύτερα για το ταψί της κουζίνας.
- Πατάμε τα φύλλα με τα δάχτυλα και τα ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 5′-6′. Στρώνω τον κιμά επάνω και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10′-15′ στους 180 βαθμούς περίπου.
- Μόλις τα βγάλουμε απ’ το φούρνο ρίχνουμε λίγο χυμό λεμόνι και προαιρετικά λιωμένο φρέσκο βούτυρο.
κιμάς
- Μουσκεύουμε για 10′-15′ τον κιμά σόγιας και τον στίβουμε καλά.
- Σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια , τα σκόρδα, τα γαρύφαλα και τον κιμά, προσέχοντας γιατί η σόγια κολλάει εύκολα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον μαϊντανό. Μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς και το τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το μαϊντανό.
Α.Χ.