Καλοκαιρινό, καλοκαιρινό, καλοκαιρινό..!
Μελιτζάνες μπορούμε να καλλιεργήσουμε ακόμα και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.
Υλικά
- 6 μεγάλες μελιτζάνες
- 1 ψιλoκομμένο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
- 1/2 φλυτζάνι αλεσμένη βρώμη
- 1 φλυτζάνι αλεσμένο παξιμάδι ολικής άλεσης
- 1 ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
- 1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1/2 πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη ή 2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης
- 1 κουτ. του γλυκού ξερό κόλιανδρο
- αλατοπίπερο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- προαιρετικά 1 αυγό προαιρετικά
- 1/2 φλυτζάνι ζωικό ή φυτικό τυρί
Αν το μείγμα μας είναι πιο αραιό απ’ ότι θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή παραπάνω τριμμένο παξιμάδι.
Παρασκευή
- Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο ή τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
- Όταν ψηθούν αφαιρούμε τη φλούδα και τα σποράκια.
- Λιώνουμε τις μελιτζάνες με πιρούνι και προσθέτουμε όλα τα υλικά, δημιουργώντας μια αρκετά σταθερή πάστα.
- Πλάθουμε σε κεφτεδάκια αλευρώνουμε με αλεύρι ολικής άλεσης ή με αλεσμένη βρώμη και σουσάμι, τηγανίζουμε σε δυνατό λάδι μέχρι να ροδίσουν ή ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί φροντίζοντας να τα γυρίσουμε κι από τις 2 πλευρές.
TIPS
Συνοδεύουμε με όποια σκορδαλιά θέλουμε ή με σάλτσα τομάτας ή με δροσερό ντιπ αβοκάντο.
Αν αντί για κεφτεδάκια πλάσουμε μπιφτέκια, μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμα χορτοφαγικά burgers.
Α.Χ.