Home οικολογικά νέα Διατροφή / ευεξία Όσπρια το “Κρέας” του Φτωχού [Αρακάς / μπιζέλια]

 

 

 

 

 

Αρακάς, το αγαπημένο όσπριο των παιδιών!

 

 

 

 

 

 

Έχει γλυκιά γεύση και είναι από τα λίγα όσπρια που μαγειρεύεται φρέσκο.

Πλούσιος σε πρωτείνες που συμβάλουν στην ενίσχυση του αμυντικού μας συστήματος και υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια, ενώ δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος

Ο αρακάς ή μπιζέλι είναι πολύ καλή πηγή:

  • φυλλικού οξέος
  • μαγγανίου
  • μαγνησίου
  • βιταμινών του συμπλέγματος Β
  • βιταμίνης Κ
  •  βιταμίνης C
  • βιταμίνης Α
  • κάλιου
  • ψευδάργυρου
  • φωσφόρου
  • σιδήρου



Επίσης  έχει διαιτητικές ίνες, που δρουν  ευεργετικά στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, συμβάλλουν στη μείωση της ολικής και της LDL -χοληστερόλης και στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος επίσης προστατεύουν τον οργανισμό από πολλές ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα .
Ο αρακάς είναι πλούσιος σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και  τις φλεγμονές ,επίσης βοηθούν στην εξουδετέρωση ιών και καρκινογόνων ουσιών και ελαττώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων .

Αποξηραμένος τρώγεται σαν ξηρός καρπός και γίνεται και φάβα.

Φρέσκος μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, αλλά στην Ελλάδα είναι πιο διαδεδομένος κοκκινιστός ή λεμονάτος στη κατσαρόλα, συνήθως με μπόλικο άνηθο!