- 1/2 κιλό μανιτάρια porto bello
- 1 μέτριο κρεμμύδι ή 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλυτζάνι νιφάδες βρώμης
- 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 πικάντικη ή γλυκιά πιπεριά κέρατο
- 5-6 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή μια κουταλιά ξερό
- αλάτι και μπόλικο πιπέρι
- 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και λάδι για το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στο φούρνο.
- προαιρετικά 1 αυγό
- προαιρετικά 1/2 φλυτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή φυτικό τυρί
Παρασκευή
- Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και ή τα αλατίζουμε ελαφρά , τα στίβουμε να φύγουν τα πολλά υγρά τους ή τα σωτάρουμε στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι μέχρι να στεγνώσουν.
- Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι ή ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα,την πιπεριά, το θυμάρι και το μαϊντανό.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και βάζουμε το μισό φλυτζάνι βρώμη, φροντίζοντας να φτιάξουμε μια ζύμη που να στέκει. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη βρώμη ακόμα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπιφτεκιού και πανάρουμε με την υπόλοιπη βρώμη.
- Τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι , βάζοντάς τα σε λάδι που καίει στην αρχή για να αποκτήσουν κρούστα και γρήγορα χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να ψηθούν ή τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι ή πάνω σε λαδόκολλα, μέχρι να ροδίσουν. Φροντίζουμε να τα γυρίσουμε κι απ’ τις 2 πλευρές.
- Όταν τα βγάλουμε τ’ ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας.
- Aντί για βρώμη, στη ζύμη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο αλεύρι ή τριμμένο ξερό ψωμί και στο πανάρισμα μπορούμε να προσθέσουμε σουσάμι ή ηλιόσπορους.
- Μπορούμε να δοκιμάσουμε ότι άλλο μυρωδικό μας αρέσει άνηθο, δυόσμο, φρέσκια ή ξερή ρίγανη και να τα εμπλουτίσουμε με μπαχαρικά της προτίμησής μας όπως κύμινο ή καπνιστή πάπρικα.
- Με τα μπιφτέκια μανιταριών φτιάχνουμε τέλεια σάντουιτς που τα συνοδεύουμε με ντιπ αβοκάντο , ψημένες ροδέλλες κρεμμυδιών και πλούσια σαλάτα .
Α.Χ.