Μια μέρα που θα ‘χετε όρεξη, δοκιμάστε να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά αρωματικά ζυμαρικά.
Η συνταγή είναι για παραπάνω ζυμάρι έτσι ώστε να βάλετε το μισό στην κατάψυξη και να το βρείτε έτοιμο όταν θα σας ξανάρθει η διάθεση.
Υλικά
- 100 περίπου gr μυρωδικά ή βότανα της αρεσκείας μας π.χ. άνηθο,φινόκιο, δυόσμο, φρέσκο θυμάρι, βασιλικό, κ.λ.π.
- 8 αυγά ή νερό ανάλογο
- 900 γρ. περίπου σκληρό αλεύρι ή 450 γρ σκληρό και 450 γρ ολικής άλεσης ή αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 1/2 φλυτζάνι ψιλό σιμιγδάλι ή αλεύρι για το αλεύρωμά τους
- 1 κουταλιά αλάτι
- Πλένουμε καλά τα μυρωδικά, τα βάζουμε στο μίξερ με το αλάτι, τα αυγά ή 1 φλυτζάνι νερό και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το αλεύρι. Λίγο πριν τελειώσει όλο το αλεύρι προσέχουμε μήπως η ποσότητά του ήταν αρκετή ή μήπως χρειάζεται λίγο παραπάνω. Αυτό εξαρτάται από το τι είδος μυρωδικά διαλέξαμε και πόση υγρασία είχαν.(Αν έχουμε διαλέξει να βάλουμε νερό αντί για αυγά προσθέτουμε σιγά-σιγά τόσο όσο χρειάζεται). Κάνουμε αρκετά σφιχτή τη ζύμη και την αφήνουμε για μισή ώρα να “ξεκουραστεί”.
- Ανοίγουμε φύλλα -αν δεν έχουμε μηχανή, με το χέρι-στο πάχος που επιθυμούμε, αλλά όχι πολύ χονδρά και τ’ αφήνουμε για λίγο να στεγνώσουν (αν έχει ζέστη τ’ αφήνουμε πολύ λίγο για να μην τρίβονται όταν θα τα κόβουμε). Κατόπιν κόβουμε-με το ρολό που κόβουμε την πίτσα ή το μύλο των ζυμαρικών ή μ’ ένα κοφτερό χωρίς δοντάκια μαχαίρι-στο σχήμα που θέλουμε:
- λαζανάκια κομμένα σε μικρά τετράγωνα
- ταλιατέλες
- φαρφάλες (σαν μικρά παπιγιόν)
- λαζάνια (με φάρδος 6-7 cm και μήκος περίπου 10) ή
- γεμιστά ζυμαρικά όπως τα ραβιόλια
- λιγκουίνι
- χυλοπίτες
Αφού αλευρώσουμε τα ζυμαρικά με λίγο ψιλό σιμιγδάλι ή αλέυρι- για να μην κολλάνε μεταξύ τους- ή τα βράζουμε αμέσως για 1-1 1/2 λεπτό μόνο ή τ’ αφήνουμε να στεγνώσουν και τα αποθηκεύουμε για λίγο καιρό.
TIPS
- Τα φρέσκα ζυμαρικά, τα βράζουμε πάντα πολύ λίγη ώρα -όχι πάνω από 1 1/2 λεπτό-σε αλατισμένο νερό που βράζει . Καλό είναι επίσης να τα βράσουμε ανά μερίδα για να μην κολλήσουν.
- Σουρώνουμε και βουτυρώνουμε ή ρίχνουμε τη σάλτσα της επιλογής μας αμέσως.
- Αυτά τα ζυμαρικά μπορούμε να τα απολαύσουμε απλά με ένα σκληρό τυρί ή να τα δοκιμάσουμε με ένα τυρί φρέκο, όπως ανθότυρο, μανούρι, μυζήθρα κ.λ.π. για να μην καλύψουμε τη μυρωδιά που θα έχουν από μόνα τους.
- Ταιριάζουν επίσης με φρέσκα κομμένα στη μέση τοματίνια και δυόσμο ή μαϊντανό.
- Είναι πανεύκολα, η όλη διαδικασία είναι σαν να ανοίγεις φύλλο, μέτριο σε πάχος, για πίτα.
- Εγώ διάλεξα να τα φτιάξω με δυόσμο και εντυπωσιαστήκαμε όλοι!
Α.Χ.