Η Μακροβιοτική έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια και εισηγητής της στο Δυτικό κόσμο είναι ο Μίτσιο Κούσι, μαθητής του ιδρυτή της, Τζωρτζ Οσάουα.
Αυτό που θεσπίζει η Μακροβιοτική είναι ότι ο άνθρωπος ανήκει και υπόκειται κάτω από τους ίδιους νόμους που στηρίζουν και δημιουργούν την αρμονία στο σύμπαν και τη φύση. έτσι όταν από δική του επιλογή συνειδητή ή ασυνείδητη ξεφεύγει απ’ αυτές τις αρχές, τότε νοσεί.
Οι υποστηρικτές της μακροβιοτικής διατροφής θεωρούν ότι με την αυστηρή εφαρμογή της θεραπεύονται σοβαρές ασθένειες , αλλά και με την κατά καιρούς χρήση της εξασφαλίζεται καλή υγεία .
Η Μακροβιοτική διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, στις φυσικές οργανικές τροφές και στα πλήρη δημητριακά.
Βασίζεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή των εννοιών γιν και γιανγκ και στις 5 ενέργειες: φωτιά, νερό ξύλο, μέταλλο και γη.
Κάθε μέρα , πάρα πολλοί άνθρωποι βασανίζονται από τα συμπτώματα ασθενειών που βασίζονται κατά την άποψή της Μακροβιοτικής θεωρίας σε διατροφικές ανισορροπίες σε συνδυασμό με καιρικές , κλιματολογικές και άλλες .
Παρ’ ότι αυτού του είδους οι ενοχλήσεις έχουν μάλλον προειδοποιητικό , αλλά και θεραπευτικό χαρακτήρα (γιατί αποβάλλουν το πλεόνασμα ενεργειακών συσσωρεύσεων) , πολλές φορές γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικές.
Έτσι οι οπαδοί της Μακροβιοτικής διατροφής προτείνουν σπιτικά “φάρμακα” για βοήθεια στην αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών.
Εννοείται ότι η πρώτη κίνηση είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας μια και οι παρακάτω προτάσεις προέρχονται από παραδόσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για τους οπαδούς της Ολιστικής Μακροβιοτικής άποψης, τις κάνει λιγότερο σημαντικές.
Συνταγές για σπιτικά “φάρμακα”
- Ρόφημα από κόμπου και φασόλια αζούκι: για βοήθεια στην αντιμετώπιση και ανακούφιση προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος και τη δυσκοιλιότητα.
- Τσάι από φύκι κόμπου: για βοήθεια σε αποτοξίνωση και για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
- Χυμός από λαχανικά: για βοήθεια στην ενίσχυση της σπλήνας, του στομαχιού , του παγκρέατος και για της αντιμετώπισης της υπογλυκαιμίας.
- Επίθεμα με τόφου : για βοήθεια στην αντιμετώπιση ελαφρών εγκαυμάτων και του πυρετού.
- Επίθεμα με πατάτα: για βοήθεια στην αντιμετώπιση δοθιηνών και την απορρόφηση λιμνάζοντος αίματος σε μελανιές.
- Επίθεμα πράσινων λαχανικών: για βοήθεια στην αντιμετώπιση του πυρετού και των ελαφρών εγκαυμάτων.
- Καρύκευμα για το φαγητό -γκομάσιο ή κομάζιο : λέγεται ότι βοηθά στην ενδυνάμωση και την τόνωση της ενέργειας.
Α.Χ.