Home συνταγές 5.Διεθνής Κουζίνα Μεξικάνικη Κουζίνα Iστορία της Μεξικάνικης Κουζίνας

Η ιστορία της Μεξικάνικης κουζίνας αρχίζει το 1519, με την κατάκτηση της δηλαδή από τους Ισπανούς.

“Κακάο, βανίλια και μέλι, αυτό το ποτό ήταν το αγαπημένο του  βασιλιά των Αζτέκων Μοντεζούμα, ήταν όμως και το πρώτο μεξικάνικο παρασκεύασμα που έτυχε παγκόσμιας αποδοχής.”

Οι Ισπανοί εντυπωσιάστηκαν από τη διαφορετική φιλοσοφία αλλά και από την ποικιλία της κουζίνας των Αζτέκων, και μετέφεραν στην Ευρώπη τις διατροφικές συνήθειες αλλά και τα μοναδικά σε γεύση φρούτα και λαχανικά του Μεξικό.

Οι Ισπανοί με τη σειρά τους έφεραν στο Μεξικό της δικές τους διατροφικές συνήθειες και τα δικά τους ζώα (άλογα, χοίρους, πρόβατα, κατσίκες και κοτόπουλα) και τρόφιμα (ελαιόλαδο, μπαχαρικά, μυρωδικά, ζάχαρη αλλά και διάφορα  φρούτα και λαχανικά).

Αυτή η μίξη των δύο πολιτισμών μας έδωσε την περίφημη “Μεξικάνικη κουζίνα”.

Το 1864 ανέλαβε διοικητής της χώρας ο Αυστριακός αρχιδούκας ferdinard maximilian  ως επικεφαλής του Γαλλικού στρατού, τότε δέχτηκε το Μεξικό την επιρροή της Γαλλικής κουζίνας.

Οι κοινωνικές ανακατατάξεις που έγιναν στο Μεξικό τον 20 αιώνα είχαν ως αποτέλεσμα τον διαχωρισμό του πληθυσμού σε 2 τάξεις,  πλούσιους και φτωχούς.
Η κάθε μία τάξη έχει τις δικές της διατροφικές συνήθειες, οι πλούσιοι τρώνε φαγητά που φέρουν επιρροές από τους διάφορους πολιτισμούς που πέρασαν από το Μεξικό και οι φτωχοί τορτίγιας,καλαμπόκι και όσπρια κυρίως φασόλια, συνδυασμένα με τα εγχώρια υλικά της κάθε περιοχής.
Το φαγητό των φτωχών του Μεξικό είναι η διάσημη Μεξικάνικη κουζίνα
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το μεξικάνικο φαγητό ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, η μεξικάνικη σάλτσα έχει ξεπεράσει τις πωλήσεις της κέτσαπ στις Η.Π.Α..


Η Μεξικάνικη κουζίνα είναι πολύ θρεπτική, αυτό είναι φυσικό αφού βασίζεται στο καλαμπόκι, τα λαχανικά και τα όσπρια, παράλληλα όμως επειδή είναι επαναλαμβανόμενη θεωρείται από τους Μεξικανούς ιδιαίτερα βαρετή, αυτή η μονοτονία σπάει με τη χρήση του Τσίλι.

Chile (Τσίλι)

Είναι η καυτερή κόκκινη αλλά και πράσινη πιπεριά που στο παρελθόν έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως από τους πρώτους ιερείς επειδή έχει αφροδισιακές ιδιότητες, γι’αυτό το λόγο  απαγόρευσαν την κατανάλωση της.

Αυτό από αντίδραση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης και είναι ένας από τους βασικούς λόγους της εξάπλωσης της Μεξικάνικης κουζίνας σε όλο τον κόσμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προϊόντα της Γης του Μεξικό

  • Καλαμπόκι
  • Πιπεριές: chile (80 διαφορετικά είδη),  jalapeno, poblano,  Serrano, fuajillo, chipotle pasilla κ.α.
  • Κακάο
  • Βανίλια
  • Ντομάτες
  •  Γλυκοπατάτες   
  • Κρεμμύδι – σκόρδο  
  • Κολοκύθες
  • Μάνγκο
  • Παπάγια
  • Αβοκάντο
  • Ανανάς
  • Nopales,  τα αγκαθωτά  αχλάδια του κάκτου, σοτάρονται και τρώγονται σαν λαχανικό ή ως επιδόρπιο.
  •  Flore de calabaza    τα άνθη της κολοκύθας , χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους και τα βρίσκουμε  σε πολλές μεξικάνικες συνταγές
  • Huitlacoche   Μικρό σκούρο μανιτά­ρι, που αναπτύσσε­ται στους μίσχους του καλαμποκιού.
  • Romeritos  Πρόκειται για παραδοσια­κό μεξικάνικο βότανο

 

 

 

  • Pepitas  (Σπόροι από Κολοκύθα): Χρησιμοποιούνται σε σος

 

 

 

  • Τορτίγιας: λεπτές στογγυλές πίτες από καλαμποκάλευρο και χυμό λάϊμ

 

  • Τεκίλα: το εθνικό ποτό του Μεξικό, παράγεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Tequila από ένα είδος κρίνου.

 

 

 

 

Αναρτήθηκε την 21 May στην κατηγορία Μεξικάνικη Κουζίνα