Τα φασόλια συγκαταλέγονται στις τροφές που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα γιατί αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή.
Τα φασόλια είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά όπως όλες οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν είναι υψηλής διατροφικής αξίας (εκτός από τα ρεβίθια και τη σόγια), . Αυτό συμβαίνει επειδή τους λείπει ένα απαραίτητο αμινοξύ η μεθειονίνη. Το οποίο όμως το βρίσκουμε στα δημητριακά και στους ξηρούς καρπούς. Συνδυάζοντας λοιπόν φασόλια με δημητριακά ή ξηρούς καρπούς παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας.
Επίσης τα φασόλια αποτελούν πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.
Τα φασόλια επίσης μας δίνουν τροφή στους καλούς μικροοργανισμούς του εντέρου (πρεβιοτικά συστατικά), συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου.
Τα φασόλια σχετίζονται με μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τα φασόλια αποτελούν πολύ καλή πηγή σιδήρου,η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου που περιέχουν όμως δεν είναι υψηλή όπως συμβαίνει σε άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης .Αυτό διορθώνεται αν τα συνδιάσουμε με τρόφιμα πε είναι πλούσια σε βιταμίνη C ή με λευκό κρασί .
Με αυτό το τρόπο σχεδόν τριπλασιάζουμε την βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου.
Ταυτόχρονα, τα φασόλια συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών μας καθώς πολύ καλή πηγή ασβεστίου .
Η βιταμίνη D που υπάρχει στα γαλακτοκομικά αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Τέλος, τα φασόλια είναι μία εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και φυλλικού οξέος συμβάλλοντας στην διατήρηση της νεότητας και στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Ένα φλιτζάνι ωμά φασόλια μας δίνει: