Ίσως το ψωμί να είναι κάτι που λείπει πιο πολύ στους ωμοφάγους. Όχι τόσο σαν θρεπτικό συστατικό , όσο σαν παλιά συνήθεια που δύσκολα μπορεί κανείς να την ξεχάσει.
Οι Εσσαίοι λέγεται οτι στέγνωναν ένα είδος ψωμιού που έτρωγαν πάνω στους καυτούς απ’ τον ήλιο βράχους.
Υλικά
- 1 φλυτζάνι φύτρα σιταριού 2 ημερών
- 1/2 φλυτζάνι άψητους ηλιόσπορους μουσκεμένους για 1 ημέρα
- 1/2 φλυτζάνι νιφάδες ή πίτουρο βρώμης
- 5 κουτ. της σούπας άθερμο ελαιόλαδο ή 3 κουτ.καλό σησαμέλαιο
- 3-4 κουτ.της σούπας σιρόπι αγάβης ή μέλι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- χυμό από 1 πορτοκάλι ή το νερό από τις σταφίδες
- 1/2 κούπα μαύρες σταφίδες φουσκωμένες για λίγες ώρες στο νερό
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένα ξερά σύκα
- 1πρέζα αλάτι
- 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα
Παρασκευή
- Για να κάνουμε φύτρα σταριού, βάζουμε 1 φλυτζάνι καλοπλυμένο κατά προτίμηση βιολογικό σιτάρι, μέσα σε γυάλινο δοχείο με νερό και το αφήνουμε για μία μέρα αλλάζοντας 1-2 φορές το νερό. Την επόμενη ημέρα αδειάζουμε το νερό ,κλείνουμε με μία γάζα ή ένα τούλι την επιφάνεια του δοχείου και το τουμπάρουμε ,έτσι ώστε να παίρνει αέρα και να μην μένει νερό μέσα.Γι αυτήν την παρασκευή χρειαζόμαστε τα φύτρα 2 ημερών , που μόλις έχουν σκάσει.
- Αφήνουμε και τους ηλιόσπορους στο νερό απ’ την προηγούμενη μέρα για να ενεργοποιηθούν .Κατόπιν τους σουρώνουμε και…
- περνάμε απ’ το μίξερ και τα φύτρα σιταριού και τους ηλιόσπορους , μέχρι να γίνουν σαν χονδροκομμένο αλεύρι.
- Βάζουμε σ’ ένα σκεύος το αλεσμένο σιτάρι , τους σπόρους, τις σταφίδες σουρωμένες από το νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε αν χρειάζεται και λίγο απ’ το νερό των σταφίδων , μέχρι να γίνει μια ωραία σταθερή ζύμη .
- Της δίνουμε το σχήμα του ψωμιού και το τυλίγουμε με σουσάμι και ηλιόσπορους.
- Το αφήνουμε για 1-2 ώρες , το κόβουμε σε φετάκια και το.καταναλώνουμε.
TIPS
- Το ψωμί αυτό πρέπει να καταναλωθεί εντός 1-2 ημερών και διατηρείται στο ψυγείο.
- Μπορούμε να αφαιρέσουμε τα φρούτα και το σιρόπι και να έχουμε αλμυρό ψωμί .
Α.Χ.