Ίσως το ψωμί να είναι κάτι που λείπει πιο πολύ στους ωμοφάγους. Όχι τόσο σαν θρεπτικό συστατικό , όσο σαν παλιά συνήθεια που δύσκολα μπορεί κανείς να την ξεχάσει.

Οι Εσσαίοι λέγεται οτι στέγνωναν ένα είδος ψωμιού που έτρωγαν πάνω στους καυτούς απ’ τον ήλιο βράχους.

Υλικά

  • 1 φλυτζάνι φύτρα σιταριού 2 ημερών
  • 1/2 φλυτζάνι άψητους ηλιόσπορους μουσκεμένους για 1 ημέρα
  • 1/2 φλυτζάνι νιφάδες ή πίτουρο βρώμης
  • 5  κουτ. της σούπας άθερμο ελαιόλαδο ή 3 κουτ.καλό σησαμέλαιο
  • 3-4 κουτ.της σούπας σιρόπι αγάβης ή μέλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • χυμό από 1 πορτοκάλι ή το νερό από τις σταφίδες
  • 1/2 κούπα μαύρες σταφίδες φουσκωμένες για λίγες ώρες στο νερό
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένα ξερά σύκα
  • 1πρέζα αλάτι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα 

 

 

Παρασκευή

  1. Για να κάνουμε φύτρα σταριού, βάζουμε 1 φλυτζάνι καλοπλυμένο κατά προτίμηση βιολογικό σιτάρι, μέσα σε γυάλινο δοχείο με νερό και το αφήνουμε για μία μέρα αλλάζοντας 1-2 φορές το νερό. Την επόμενη ημέρα αδειάζουμε το νερό ,κλείνουμε με μία γάζα ή ένα τούλι την επιφάνεια του δοχείου και το τουμπάρουμε ,έτσι ώστε να παίρνει αέρα και να μην μένει νερό μέσα.Γι αυτήν την παρασκευή χρειαζόμαστε τα φύτρα 2 ημερών , που μόλις έχουν σκάσει.
  2. Αφήνουμε και τους ηλιόσπορους  στο νερό απ’ την προηγούμενη μέρα για να ενεργοποιηθούν .Κατόπιν τους σουρώνουμε και…
  3. περνάμε απ’ το μίξερ και τα φύτρα σιταριού και τους ηλιόσπορους , μέχρι να γίνουν σαν χονδροκομμένο αλεύρι.
  4. Βάζουμε σ’ ένα σκεύος το αλεσμένο σιτάρι , τους σπόρους, τις σταφίδες σουρωμένες από το νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε αν χρειάζεται και λίγο απ’ το νερό των σταφίδων , μέχρι να γίνει μια ωραία σταθερή ζύμη .
  5. Της δίνουμε το σχήμα του ψωμιού και το τυλίγουμε με σουσάμι και ηλιόσπορους.
  6. Το αφήνουμε για 1-2 ώρες , το κόβουμε σε φετάκια και το.καταναλώνουμε.

TIPS

  • Το ψωμί αυτό πρέπει να καταναλωθεί εντός 1-2 ημερών και διατηρείται στο ψυγείο.
  • Μπορούμε να αφαιρέσουμε τα φρούτα  και το σιρόπι και να έχουμε αλμυρό ψωμί .
Α.Χ.