- 1 φλυτζάνι νιφάδες ή πίτουρο βρώμης
- 1/2 φλυτζάνι πληγούρι
- 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- μια πρέζα ρίγανη
- ξύσμα 1 /2 λεμονιού
- το χυμό από 2 τομάτες
Γέμιση πίτσας
- 3 τομάτες ώριμες
- 1/2 πιπεριά
- 5-6 ελιές
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 200 gr τόφου ή μυζήθρα σόγιας που φιάξαμε μόνοι μας
- 4 μέτρια άσπρα μανιτάρια
- ρίγανη
- αλατοπίπερο
- μια πρέζα κοπανισμένο κόλλιανδρο
- 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. της σούπας μηλόξυδο
- 3-4 κουτ. της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Παρασκευή
Βάση
- Μουλιάζουμε το πληγούρι σε χλιαρό νερό για 2-3 ώρες.
- Το σουρώνουμε καλά και προσθέτουμε τη βρώμη , το αλατοπίπερο, τη ρίγανη, το ξύσμα και το λάδι.
- Ψιλοκόβουμε τις 2 τομάτες και ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Τις αφήνουμε για λίγο και κατόπιν τις στίβουμε με τα χέρια και τις σουρώνουμε σε σουρωτήρι του τσαγιού. Το χυμό τον χρησιμοποιούμε για να μουσκέψουμε την βρώμη και τη πούλπα την κρατάμε για να φιάξουμε την σάλτσα στην πίτσα μας.
- Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό για να μουλιάσει και η βρώμη, ώστε να έχουμε ένα σταθερό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να είναι στεγνό .
- Στρώνουμε το ζυμάρι μας σ’ ένα ταψάκι 25-30 c.m. και το αφήνουμε για 1/2 ώρα για να τραβήξει τα υγρά του και να σταθεί.
Γέμιση
- Κόβουμε σε λεπτές ροδέλλες το κρεμμύδι και το αφήνουμε μέσα σε νερό με λίγο αλάτι , να μαραθεί και να φύγει η πολύ οξύτητά του.
- Για τη σάλτσα της πίτσας χρησιμοποιούμε την πούλπα από τις 2 τομάτες και προσθέτουμε το ξύδι, τον κόλλιανδρο, ρίγανη, αλατοπίπερο και λίγο λάδι.
- Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω στο ζυμάρι.
- Στεγνώνουμε τις ροδέλλες του κρεμμυδιού και τις απλώνουμε πάνω στη σάλτσα.
- Ψιλοκόβουμε τις ελιές και κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια την πιπεριά. Τα στρώνουμε πάνω στην πίτσα και απλώνουμε το φυτικό τυρί.
- Κόβουμε σε λεπτές φετούλες την τρίτη τομάτα και την στρώνουμε κι αυτήν επάνω στη πίτσα, την αλατίζουμε καιπασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ρίγανη και καταβρέχουμε με 3-4 κουτ. ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε την πίτσα για λίγο να μαριναριστούν τα υλικά της και να δέσουν οι γεύσεις και οι μυρωδιές.
TIP
Σ’ αυτήν τη βάση μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι μας αρέσει , π.χ. μαριναρισμένα κολοκυθάκια, μαριναρισμένες σε λεμονόνερο και αλάτι , λεπτές φέτες αγγινάρας, μαριναρισμένο μπρόκολο με λίγο τριμμένο σκόρδο,τόφου με καπνιστή πάπρικα και καυτερή πιπερίτσα για πιο πικάντικη γεύση, σουσάμι, μαυροκούκι και ό,τι άλλο έχει το ψυγείο μας.
Α.Χ.