Τα φύτρα είναι γνωστά για την διατροφική τους αξία , εδώ και 5.000 χρόνια στους Κινέζους αλλά και στους Ινδιάνους της Αμερικής .
Τα χρησιμοποιούσαν οι Κινέζοι γιατροί και τα σύστηναν στους ασθενείς τους, αναφέρεται οτι ο Άγγλος θαλασσοπόρος Τζέιμς Κουκ στην προσπάθειά του να γλυτώσει το πλήρωμά του από το σκορβούτο τα είχε καθιερώσει στη διατροφή του πληρώματός του και στους λαούς της Ασίας είναι γνωστά και καταναλώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Τα φύτρα μπορούμε να τα παράγουμε μόνοι μας σ’όλη τη διάρκεια του χρόνου,χωρίς χώμα και ήλιο, μπορούν να παραχθούν εύκολα στις συνθήκες των διαμερισμάτων και έτσι ξέρουμε πάντα οτι δεν περιέχουν φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες και είναι απολύτως βιολογικά.
Τα φύτρα έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα θερμίδων ενώ αντίθετα είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Αν σκεφτούμε ότι όλοι οι οργανισμοί καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια όταν αναπτύσσονται , πόσο δε παραπάνω όταν παράγουν νέους οργανισμούς, άρα παράγουν και τη μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών για να ανταπεξέλθουν στις διαδικασίες αυτές , τότε μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τον πλούτο των συστατικών που περιέχουν την δεδομένη στιγμή.
Οι σπόροι για να γίνουν φύτρα πολλαπλασιάζουν την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικές ουσίες , με παράδειγμα το σιτάρι που φθάνει την βιταμίνη Ε έως και 600 φορές περισσότερη από ότι περιείχε ο σπόρος.
Είναι η στιγμή επίσης που τα πολύτιμα ένζυμα βρίσκονται στη πιο υψηλή περιεκτικότητα
ανά 100 γρ. περιέχουν περίπου
Πρωτεΐνες: 9 γρ.
Λιπαρά: 0,5 -1 γρ.
Yδατάνθρακες: 15-20 γρ.
Φυτικές ίνες: 6γρ.
Bιταμίνη C: 15+gr
Φυλλικό οξύ: 100 mg περίπου
Για παράδειγμα τα φύτρα από φακές είναι από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης και περιέχουν 26% , σε σχέση με το κρέας που περιέχει 28%.Επίσης τα φύτρα της φακής περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών .
Τα φύτρα σουσαμιού είναι πρώτα σε περιεκτικότητα λαδιού και περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και μεθειονίνης που είναι από τα πιο σπουδαιότερα αμινοξέα και βοηθούν στην αποβολή από το σώμα μας των βαρέων μετάλλων.
Όταν oι σπόροι του σουσαμιού δεν είναι επεξεργασμένοι περιέχουν
- περισσότερη νιασίνη από το μαύρο ψωμί
- περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα
- 150% περισσότερο σίδηρο από το βοδινό συκώτι
- 300%περισσότερο φώσφορο από το αυγό
- περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο , το συκώτι και το κρέας.
Τα φύτρα των σπόρων Άλφα-Άλφα έχουν περισσότερη χλωροφύλλη από το σπανάκι , το μαϊντανό και το λάχανο.
Περιέχουν βιταμίνες A, B, C, E, K και μέταλλα.
Τα φύτρα της σόγιας -ροβίτσα-περιέχουν 28% πρωτεΐνη, όσο δηλαδή περιέχει και το κρέας και είναι ίσης διατροφικής αξίας. Επίσης περιέχουν σίδηρο και κάλλιο.
Τα φύτρα ραδικιού περιέχουν 29 φορές περισσότερη βιταμίνη Ε και 4 φορές περισσότερη βιταμίνη Α από το γάλα.
Οι σπόροι των αμύγδαλων και του σουσαμιού δεν εμφανίζουν φύτρα , παρ’ όλα αυτά όταν μείνουν για λίγες ώρες στο νερό(8-24h το αμύγδαλο και 6-8 h το σουσάμι) ενεργοποιούνται τα ένζυμά τους , είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου και πρωτεΐνης και βιταμινών Β και Ε.
Ο ηλιόσπορος είναι πλούσιος σε Ω6 μέταλλα, βιταμίνες Β και Ε και σε χλωροφύλλη.
Τα φύτρα έχουν διάφορες γεύσεις ,όλα όμως είναι δροσερά και διασκεδαστικά , ειδικά για τα παιδιά που αν ασχοληθούν από μικρά με την παρασκευή τους , θα έχουν την χαρά της δημιουργίας αλλά και το όφελος της θρεπτικής τους αξίας.
Τρώγονται μέσα στις σαλάτες , στα σάντουιτς , τις ωμοφαγικές σούπες αλλά και σκέτα με αλάτι και λεμόνι είναι απολαυστικά.
Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε μέσα σε γυάλες , σε τουλουπάνινα σακούλια , αλλά και στις φυτρομηχανές.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΑ ΒΑΖΑ
Προμηθευόμαστε βιολογικούς κατά προτίμηση σπόρους ή ότι καλύτερη ποιότητα σπόρων μπορούμε και ένα βάζο που να μοιάζει μ’ αυτά που βάζουμε γλυκά χωριτικότητας 1-2 λίτρων ή ακόμα και μια μικρή στρογγυλή γυάλα για χρυσόψαρα. Επίσης 1 κομμάτι γάζα ή τούλι τόσο πυκνό ώστε να μην περνάνε από τις τρυπούλες του οι σπόροι και ένα γερό λαστιχάκι.
- Ξεπλένουμε μια χούφτα σπόρους και τους βάζουμε μέσα στη γυάλα με νερό .Καλύπτουμε το στόμιο του βάζου με το ύφασμα και το στερεώνουμε με το λαστιχάκι. Αφήνουμε τους σπόρους για 8-12 περίπου ώρες . Μην ανησυχήσετε αν μείνουν λίγο παραπάνω ή και λίγο λιγότερο .
- Στη συνέχεια τουμπάρουμε το βάζο να αδειάσει το νερό. Βάζουμε το βάζο κάτω από τη βρύση και αφήνουμε να τρέξει νερό , όχι με μεγάλη δύναμη, για να ξεπλυθούν οι σπόροι.Τουμπάρουμε πάλι το βάζο να φύγει το νερό. Συγχρόνως συγκρατούμε με το χέρι μας το πανάκι και το βοηθάμε να μη βγει.
- Αφήνουμε το βάζο ανάποδα ,καλύτερα σε ελάχιστα πλάγια θέση και σε καθαρό σημείο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2. και 3. για δύο φορές την ημέρα.
Από την δεύτερη μέρα τα σποράκια μας σκάνε και είναι έτοιμα να τα καταναλώσουμε.
Διατηρούνται μέχρι και 5-6 ημέρες. Από την δεύτερη μέρα και μετά καλύτερα να τα έχουμε στο ψυγείο αφού τ’ αφήνουμε να σουρώνουν πρώτα καλά-καλά.
Α.Χ.