Home οικολογικά νέα Ανοιχτός κώδικας [οpen source] Συνταγές για παραδοσιακό σαπούνι

Μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε το δικό μας αρωματικό σαπούνι με βότανα, αιθέρια έλαια και θειάφι (με προσοχή) για δερματικές παθήσεις.

α΄συνταγή: με λάδι καθαρό, χωρίς βράσιμο

  • 3 κιλά καθαρό λάδι
  • 800 gr νερό (4 ποτήρια)
  • 600 gr ποτάσα(ΠΡΟΣΟΧΗ)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού άνθος θειαφιού ( δεν είναι υποχρεωτικό και χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ)
Αγοράζουμε την ποτάσα σε παλιά μπακάλικα και το άνθος θειαφιού σε φαρμακείο. Ετοιμάζουμε καλούπια από κεσεδάκια μακρόστενα ή στρογγυλά ή ένα πλαστικό στενόμακρο σκεύος. Φοράμε γάντια και προσέχουμε πολύ τα μάτια μας.

Αποβραδύς βράζουμε το νερό και ρίχνουμε το αλάτι και μερικά βότανα που μας αρέσουν, μόνο τα άνθη τους (λεβάντα, χαμομήλι, φασκόμηλο, καλέντουλα), 1 κουταλάκι από το καθένα, ή κλωνάρια από δενδρολίβανο, πολυκόμπι, δυόσμο ή ό,τι άλλο θέλουμε . Σκεπάζουμε τη λεκάνη και τα αφήνουμε να εκχυλιστούν.

Το πρωί σουρώνουμε τα βότανα, ρίχνουμε το θειάφι (εάν το θέλουμε ), διαλύουμε την ποτάσα στο ζουμί τους και το αφήνουμε 3-4 ώρες , να φύγει η σπιρτάδα. Ρίχνουμε την  ποτάσα μέσα μέσα στη λεκάνη με το  λάδι , ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχώς και προς μία κατεύθυνση, ώσπου να πήξει. Θέλει υπομονή και συνεχές ανακάτεμα , μέχρι να γίνει πηχτή κρέμα. Ρίχνουμε το υλικό στα καλούπια ή στο ένα καλούπι που έχουμε ετοιμάσει και το αφήνουμε όλη τη νύχτα. Το πρωί, αν έχει στερεοποιηθεί , το κόβουμε με μαχαίρι σε μικρές πλάκες. Αν δεν έχει στερεοποιηθεί , το αφήνουμε ακόμα ώσπου να κόβεται.

Μπορούμε να προσθέσουμε και αιθέρια έλαια (50 σταγόνες στα 100 gr λάδι). Τα προσθέτουμε τελευταία, όταν αρχίζουμε το ανακάτεμα. Έτσι αρωματίζουμε τα σαπούνια και τα κάνουμε και θεραπευτικά.

Αν δεν πετύχουμε τη συνταγή με την πρώτη ξαναδοκιμάζουμε . Αν δεν πήξει , δεν πετάμε το μείγμα. Είναι καλό για τα πιάτα και τα ρούχα.

Αν δεν πήζει , ήθελε παραπάνω ποτάσα.  Αν τρίβεται όταν το κόβουμε , ήθελε παραπάνω νερό.

Φτιάχνουμε στην αρχή μικρή ποσότητα διαιρώντας τα υλικά

Φοράμε πάντα γάντια , προσέχουμε τα μάτια μας και κρατάμε μακρυά τα παιδιά.

Το αποθηκεύουμε σε ασφαλές , χωρίς πρόσβαση στα παιδιά, μέχρι να ξεραθεί μετά από 1 1/2 -2 ημέρες ή και νωρίτερα.

Όσο περνά ο καιρός το σαπούνι γίνεται ακόμα καλύτερο και σταθεροποιείται πιο καλά.

……………………………………………………………..

Συνταγές για…..

Σαπούνια με χρησιμοποιημένα λάδια

αλλά και για κρέμες προσώπου , σώματος, χεριών , σαμπουάν, λάδια, μάσκες ομορφιάς με φρούτα και λαχανικά, μυστικά , πληροφορίες  και παραδοσιακή γνώση για τις τροφές ως γιατρικά, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής , την αντιμετώπιση ασθενειών με φυσικά μέσα, διάφορες βοηθητικές μεθόδους, πληροφορίες για τα βότανα και τα καρυκεύματα……

 

υπάρχουν στο βιβλίο της Άννας Κανέλλου “ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ”  Τα μυστικά της φύσης για υγεία & ομορφιά….συνεχίζοντας την παράδοση….

παραδίδεται στο σπίτι σας,  με αντικαταβολή 30 ευρώ , μετά από επικοινωνία στα τηλ.

210 5136176

6971930232

6978410371