Τheobroma cacao είναι η ονομασία του γνωστού μας κακάο, που σημαίνει τροφή των θεών. Καθόλου τυχαίο , καθώς περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες κι έτσι θεωρείται αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό, καρδιοπροστατευτικό, αντικαρκινικό , διεγερτικό και αντικαταθλιπτικό μια και η κατανάλωσή του βοηθάει στην έκκριση ενδορφινών και σεροτονίνης.
Όσο για τη μπανάνα, η οποία θεωρείται το πιο σπουδαίο φρούτο για τους αθλητές,είναι απ’τις καλύτερες πηγές ενέργειας. Περιέχει πρωτεΐνες , σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , πλούσια πηγή φωσφόρου , βιταμινών , μετάλλων και κυρίως καλλίου.
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 ώριμες μπανάνες
- 4 κουτ. της σούπας καλό βιολογικό κακάο
- 3 κουτ. της σούπας βούτυρο καρύδας
- 5 κουτ. της σούπας μέλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 χούφτα μικρούς κύβους αποξηραμένου πορτοκαλιού ή
- 1 χούφτα μπέρις (μπλούμπερις, γκότζι κ.λ.π.)
Παρασκευή
- Ζεσταίνουμε ελαφρά το μέλι και το βούτυρο , όχι πάνω απ’ τους 40 βαθμούς C.
- Προσθέτουμε το κακάο και το ανακατεύουμε πολύ καλά στο μικρό μίξερ μέχρι να διαλυθεί.
- Λιώνουμε με το πιρούνι τις μπανάνες ώστε να μην γίνουν τελείως κρέμα και βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σ’ένα γυάλινο μπωλ με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφού καλύψουμε με μεμβράνη το παγωτό, το πατάμε να φύγει όσο μπορεί πιο πολύς αέρας.
- Το αφήνουμε στη κατάψυξη για 10 ώρες περίπου, ωστόσο το κοιτάμε ενδιάμεσα να μην παγώσει παραπάνω απ’ όσο θέλουμε.
- Σερβίρουμε με ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα, σάλτσες φρούτων ή κρέμα σοκολάτας.
Α.Χ.