Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) Παγωτό “παρφαί” σοκολάτα-μπανάνα. Ωμοφαγική κουζίνα

Τheobroma cacao είναι η ονομασία του γνωστού μας κακάο, που σημαίνει τροφή των θεών. Καθόλου τυχαίο , καθώς  περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες κι έτσι θεωρείται αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό, καρδιοπροστατευτικό, αντικαρκινικό , διεγερτικό και αντικαταθλιπτικό μια και η κατανάλωσή του βοηθάει στην έκκριση ενδορφινών και σεροτονίνης.

Όσο για τη μπανάνα, η οποία θεωρείται το πιο σπουδαίο φρούτο για τους αθλητές,είναι απ’τις καλύτερες πηγές ενέργειας. Περιέχει πρωτεΐνες , σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , πλούσια πηγή φωσφόρου , βιταμινών , μετάλλων και κυρίως καλλίου.

Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 ώριμες μπανάνες
  • 4 κουτ. της σούπας καλό βιολογικό κακάο
  • 3 κουτ. της σούπας βούτυρο καρύδας
  • 5 κουτ. της σούπας μέλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 χούφτα μικρούς κύβους αποξηραμένου πορτοκαλιού ή
  • 1 χούφτα μπέρις (μπλούμπερις, γκότζι κ.λ.π.)

Παρασκευή

  1. Ζεσταίνουμε ελαφρά το μέλι και το βούτυρο , όχι πάνω απ’ τους 40 βαθμούς C.
  2. Προσθέτουμε το κακάο και το ανακατεύουμε πολύ καλά στο μικρό μίξερ μέχρι να διαλυθεί.
  3. Λιώνουμε με το πιρούνι τις μπανάνες  ώστε να μην γίνουν τελείως κρέμα και  βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σ’ένα γυάλινο μπωλ με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς.
  4. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφού καλύψουμε με μεμβράνη το παγωτό, το πατάμε  να φύγει όσο μπορεί πιο πολύς αέρας.
  5. Το αφήνουμε στη κατάψυξη για 10 ώρες περίπου, ωστόσο το κοιτάμε ενδιάμεσα να μην παγώσει παραπάνω απ’ όσο θέλουμε.
  6. Σερβίρουμε με ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα, σάλτσες φρούτων ή κρέμα σοκολάτας.
Α.Χ.