Οι μπάμιες καλλιεργήθηκαν από τους Αιγύπτιους γύρω στον 12 0 αιώνα και από εκεί γρήγορα τις γνώρισαν σ’ όλη τη Μεσόγειο και στην Ελλάδα.
Παραδοσιακό φαγητό , διαδεδομένο σ’ όλη την Ελλάδα , μια και ευδοκιμεί στα περισσότερα μέρη της .
Υλικά
- 1/2 κιλό μπάμιες
- 2 μέτριες πατάτες
- 3 μέτριες ώριμες τομάτες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1/2 φλυτζάνι ξύδι
- 3/4 του φλυτζ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- προαιρετικά μαϊντανό
- αλατοπίπερο
- 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 φλυτζ. νερό
Παρασκευή
- Καθαρίζουμε τις μπάμιες από το κοτσανάκι τους , τις ραντίζουμε με το ξύδι και τις αλατίζουμε . Τις αφήνουμε για 1 ώρα περίπου και κατόπιν τις ξεπλένουμε ελαφρά να φύγει το πολύ ξύδι.
- Σωτάρουμε τις πατάτες , προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε καρέ ή σε φέτες , το σκόρδο και τις μπάμιες. σωτάρουμε ελαφρά και
- βάζουμε τις τομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες στον τρίφτη .
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό και τις ψήνουμε για 1/2 ώρα περίπου.
- Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να διαλέξουμε αν θέλουμε να βάλουμε τις μπάμιες σε ταψάκι και να τις ψήσουμε για 3/4 περίπου στο φούρνο στους 170 βαθμούς C.
TIPS
- Αντί να αφήσουμε τις μπάμιες στο ξύδι , μπορούμε να τις τηγανίσουμε και μετά να τις μαγειρέψουμε.
Α.Χ.