Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Μπάμιες γιαχνί (Ελληνική χορτοφαγική κουζίνα)

Οι μπάμιες καλλιεργήθηκαν από τους Αιγύπτιους γύρω στον 12 0 αιώνα και από εκεί γρήγορα τις γνώρισαν σ’ όλη τη Μεσόγειο και στην Ελλάδα.

Παραδοσιακό  φαγητό , διαδεδομένο σ’ όλη την Ελλάδα , μια και ευδοκιμεί στα περισσότερα μέρη της .

Υλικά

  • 1/2 κιλό μπάμιες
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 3 μέτριες ώριμες τομάτες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1/2 φλυτζάνι ξύδι
  • 3/4 του φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • προαιρετικά μαϊντανό
  • αλατοπίπερο
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 φλυτζ. νερό
Παρασκευή
  1. Καθαρίζουμε τις μπάμιες από το κοτσανάκι τους , τις ραντίζουμε με το ξύδι και τις αλατίζουμε . Τις αφήνουμε για 1 ώρα περίπου και κατόπιν τις ξεπλένουμε ελαφρά να φύγει το πολύ ξύδι.
  2.  Σωτάρουμε τις πατάτες , προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε καρέ ή σε φέτες , το σκόρδο και τις μπάμιες. σωτάρουμε ελαφρά και
  3. βάζουμε τις τομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες στον τρίφτη .
  4. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε  τη ζάχαρη.
  5. Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό και τις ψήνουμε για 1/2 ώρα περίπου.
  6. Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να διαλέξουμε αν θέλουμε να βάλουμε τις μπάμιες σε ταψάκι και να τις ψήσουμε για 3/4 περίπου στο φούρνο στους 170 βαθμούς C.

TIPS

  • Αντί να  αφήσουμε τις μπάμιες  στο ξύδι , μπορούμε να τις τηγανίσουμε και μετά να τις μαγειρέψουμε.

Α.Χ.