Home οικολογικά νέα Διατροφή / ευεξία Διατροφή και Ερωτική διάθεση

Οι αιτίες της μειωμένης λίμπιντο είναι πολλές και ποικίλες και κυμαίνονται από βιολογικές και παθολογικές έως οικονομικές και συναισθηματικές.
Το στρες, η διατροφή, οι αυξομειώσεις βάρους ενοχοποιούνται για την μειωμένη διάθεση για σεξ τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Παρακάτω ακολουθούν πέντε παράγοντες που επιβαρύνουν την ερωτική σου διάθεση…

Άσπρο ψωμί

Η υπερβολική κατανάλωση άσπρου ψωμιού και άλλων επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να βουλιάξει την ερωτική επιθυμία, σύμφωνα με έρευνες της βρετανικής διαιτητικής εταιρείας. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους σχετίζονται με κατακόρυφη πτώση της ενεγητικότητας, με συνέπεια να μην έχει διάθεση κανείς να κάνει σεξ. Επιπλέον, το πολύ σάκχαρο από την μια μας παχαίνει και από την άλλη αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό με συνέπεια να ελαττώνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Ανεπάρκεια σιδήρου
Οι ανεπαρκείς ποσότητες σιδήρου μέσω της διατροφής μπορεί να κάνει την ερωτική επιθυμία να καταποντιστεί. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μειώνουν την ποιότητα της κυκλοφορίας του αίματος και έτσι ελαττώνουν την ενεργητικότητα. Όταν νιώθει κανείς εξάντληση, το τελευταίο που τον απασχολεί είναι το σεξ.
Επίσης, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της τεστοστερόνης. Άλλες καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα φασόλια, τα καρύδια και τα στρείδια.

Αλκοόλ
Το πολύ αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει παροδική στυτική δυσλειτουργία στους άντρες και απώλεια αισθητικότητας και στα δύο φύλα. Ωστόσο, ούτε το τόνικ είναι αθώο καθώς το συστατικό που του δίνει την ξεχωριστή γεύση του – η κινίνη- μπορεί να επηρεάσει την ερωτική επιθυμία. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λάγος στη Νιγηρία  διαπίστωσαν ότι η κινίνη είναι τοξική για τους όρχεις και ότι ελαττώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

“Πλούσια” γεύματα
Το πολύ φαγητό δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας στο κρεβάτι. Εάν περιέχει πολλούς υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, δημητριακά), μπορεί να προκαλέσει το ακριβώς αντίθετο. Τα πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα προκαλούν τεράστια μείωση της ενεργητικότητας επί τουλάχιστον δύο ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Καθώς το σώμα προσπαθεί να πέψει ό,τι έχουμε φάει, νιώθει κανείς “βαρύς”, αλλά και υπνηλία και σίγουρα το μόνο που δεν θα σκέφτεται θα είναι το σεξ.

Άγχος για τεκνοποίηση
Ακόμα και η προσπάθεια απόκτησης ενός παιδιού μπορεί να “σκοτώσει” την ερωτική επιθυμία, ιδίως στους άντρες. Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, το σεξ γίνεται συχνά υπό πίεση και μηχανικά, ενώ πολλοί άντρες αγχώνονται για το αν θα τα καταφέρουν. Μοιραία λοιπόν πλήττεται η ερωτική επιθυμία τους και η προσπάθεια τους είναι σχεδόν καταδικασμένη να αποτύχει.

Ποιές τροφές αυξάνουν την ερωτική επιθυμία

Αναφορικά λοιπόν με τα συστατικά της διατροφής για τα οποία υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, οι βιταμίνες B διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών που συμμετέχουν στη σεξουαλική διέγερση, ενώ η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο, συντελούν στην προστασία των νευροδιαβιβαστών από βλάβες αλλά και στη λειτουργία των μηχανισμών επιδιόρθωσής τους.

Οι νευροδιαβιβαστές αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα, οπότε οι πρωτεϊνούχες τροφές παρέχουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά για την παραγωγή τους. Συνεπώς, οι Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο και τέλος τα αμινοξέα των πρωτεϊνών (κυρίως αργινίνη), αποτελούν συστατικά απαραίτητα για μια υγιή σεξουαλική ζωή, όσον αφορά τις διαιτητικές πηγές τους:

  • Βιταμίνη Β1: φασόλια, αρακάς, φακές, καρύδια, μαύρο ρύζι, αλεύρι ολικής αλέσεως, γιαούρτι
  • Βιταμίνη Β3: παντζάρι, μαγιά μπίρας, φιστίκια, ξιφίας, σολομός, τόνος
  • Βιταμίνη Β6: μπανάνες, καρότα, αβοκάντο, αυγά, φιστίκια, γαρίδες, τόνος
  • Φυλικό οξύ: πράσινα λαχανικά, ρεβίθια, φιστίκια, τυρί, τόνος, σολομός
  • Βιταμίνη C: πορτοκάλια, ντομάτες, πράσινα λαχανικά
  • Β-καροτένιο: κίτρινα και κόκκινα λαχανικά, φρούτα
  • Μαγνήσιο: ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, κακάο, ξηροί καρποί, καλαμπόκι, σπανάκι
  • Σελήνιο: μαγιά, σπόροι ολικής αλέσεως

http://www.iatronet.gr

http://www.menslounge.gr