1 φλυτζάνι γιαούρτι σακούλας 1 μέτριο καλοπλυμένο αγγούρι
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο 1/2 σούπας καλό ξύδι 1/3 φλυτζ.παρθένο ελαιόλαδο Αλάτι κατά βούληση
Παρασκευή
- Καθαρίζουμε το αγγούρι ή αν θέλουμε αφήνουμε τη μισή φλούδα επάνω. Τρίβουμε στη χοντρή ή τη πιο ψιλή πλευρά του τρίφτη (ανάλογα με το πόσο μας αρέσει να καταλαβαίνουμε το αγγούρι στο δόντι) και αφού του ρίξουμε λίγο αλάτι το αφήνουμε για λίγο μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Το σουρώνουμε σε μια λεπτή σίτα ή το στίβουμε με το χέρι .
- Σ΄ ένα μπωλ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά. Δοκιμάζουμε για το αλάτι και προσθέτουμε όσο μας αρέσει.
- Το αφήνουμε για μια ώρα περίπου στο ψυγείο να μαριναριστεί .
Σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα προσθέτουν κι άλλα υλικά..Μπορούν να προσθέσουν : άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο ή και μαραθόσπορο, τριμμένο καρότο ,αλλά και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στη Κρήτη αντικαθιστούν το αγγούρι με γλυστρίδα.
TIPS
- Αν την επόμενη μέρα το τζατζίκι βγάλει υγρά, μια φέτα ψωμί με μπόλικη ψύχα θα το στεγνώσει εύκολα και γρήγορα.
- Για να αποφύγουμε στομαχικές διαταραχές καλό είναι να αφαιρούμε τις φύτρες στα σκόρδα πριν τα λειώσουμε.
- Αν το στόμα μας μυρίζει έντονα σκόρδο,θα βοηθήσει να μασήσουμε λίγο φρέσκο μαιντανό ή και λίγο ελληνικό καφέ.
- Κοιτάμε πάντα την ημερομηνία λήξης του γιαουρτιού και φροντίζουμε πάντα να έχει τουλάχιστον2-3 μέρες περιθώριο απ’την ημέρα που θα το χρησιμοποιήσουμε.
Α.Χ.