Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Γιαούρτι και επιδόρπιο γιαουρτιού σπιτικό
Υλικά για το γιαούρτι
  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα(αν είναι δυνατόν βιολογικό αιγοπρόβειο)
  • 2 κουτ.σούπας βιολογικό γιαούρτι

Παρασκευή

  • Βράζουμε το γάλα σε ανοιχτή κατσαρόλα και το αφήνουμε να έρθει ξανά στους 40 βαθμούς C περίπου ή μέχρι εκεί που το ανέχεται ευχάριστα το δάχτυλο.
  • Το μεταφέρουμε σε καθαρό δοχείο κατά προτίμηση πήλινο ή γυάλινο.
  • Παίρνουμε ένα φλυτζάνι απ΄το γάλα και προσθέτουμε το γιαούρτι,ανακατεύοντάς το μέχρι να διαλυθεί.
  • Το προσθέτουμε στο γάλα ανακατεύοντας το ξανά πάρα πολύ ελαφρά .
  • Το σκεπάζουμε προσέχοντας να μην ακουμπάει τίποτα μέσα στο γάλα  και το αφήνουμε χωρίς να το ξανακουνήσουμε σε ζεστό μέρος για 10 με 12 ώρες.Πρέπει νάμαστε πολύ προσεκτικοί ,ώστε πραγματικά να μην το κουνήσουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην πήξει.
                 ————————————————————————

Όταν το γιαούρτι είναι έτοιμο μπορούμε να ετοιμάσουμε το δικό μας επιδόρπιο.

Υλικά για 4 μερίδες

  • 800 gr γιαούρτι
  • 1 1/2 μεγάλο φλυτζάνι φρέσκα φρούτα ή
  • 1 1/2 μεγάλο φλυτζάνι φρούτα κονσέρβας ή
  • 1 φλυτζάνι χονδροκομένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας ή
  • 1 1/2 φλυτζάνι σταφίδες με άλλα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα,γκράνμπερις,μπλούμπερις,κ.λ.π.) ή
  • Τριμμένα μπισκότα
  • Μία πάνινη σακούλα ή μια παλιά πεντακάθαρη μαξιλαροθήκη.

Παρασκευή

Βάζουμε το γιαούρτι και τα συνοδευτικά που μας αρέσουν μέσα στη σακούλα  και ταφήνουμε κρεμασμένα για 1-2 .ωρες.

Κατόπιν σερβίρουμε το επιδόρπιο σε μπωλ ή ποτήρια και τα βάζουμε στο ψυγείο.

TIPS

  • Τα φρέσκα φρούτα πρέπει νάναι όσο γίνεται πιο στεγνά .Είναι καλύτερα τα βερύκοκα,οι μπανάνες και γενικά φρούτα που δεν είναι πολύ ζουμερά.
  • Τα πιο ζουμερά φρούτα καλό είναι να  τα κάνουμε προηγουμένως ελαφριές κομπόστες και να  τις σουρώνουμε καλά από το σιρόπι τους ,που και αυτό μπορούμε να το δένουμε και να το χρησιμοποιούμε πάνω στα επιδόρπιά μας.
  • Οι ξηροί καρποί ταιριάζουν αρμονικά με τα αποξηραμένα φρούτα. με τα οποία μπορούμε να   κάνουμε ενδιαφέροντες συνδιασμούς.
  • Το μέλι και οι αραιωμένες μαρμελάδες ολοκληρώνουν τα επιδόρπιά μας .

Α.Χ.