Υλικά για 4 άτομα
2 φλυτζάνια κίτρινο ρύζι ή ρύζι μπασμάτι,100 γρ. κεμπάπ σόγιας ,5 κουταλιές της σούπας σόγια σος ,5 ώριμες ντομάτες ,1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας ,1 μεγάλο κρεμμύδι ,4 σκελίδες σκόρδο ,1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη ,1 κουταλιά της σούπας κανέλα ,3 μπαλάκια μπαχάρι ,3 γαρίφαλα ,2 φύλλα δάφνης ,1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη ,1 κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος ,1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τυρί Σαν Μιχάλη ή άλλο κίτρινο τυρί ,1/2 ποτήρι λευκό κρασί ,1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ,αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε το ρύζι σε 4 φλυτζάνια αλατισμένο νερό .
Μουλιάζουμε το κεμπάπ ,το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Βάζουμε σε μια λεκάνη το κεμπάπ, το μισό κρεμμύδι, το μισό σκόρδο, την μίση ρίγανη, την σόγια σος, λίγο αλάτι, πιπέρι και 50 γρ. ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να μαριναριστεί για μια ώρα,
έπειτα το βάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 180 για 40 λεπτά ανακατεύοντας συχνά ώστε να ξεροψηθεί απ ‘όλες τις πλευρές.
Σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, (για πιο υγιεινό μαγείρεμα μαραίνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μισό ποτήρι νερό με μια κουταλιά λαδί) μόλις ροδίσει το κρεμμύδι σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το οινόπνευμα και ρίχνουμε τις ντομάτες (τριμμένες στον τρίφτη), τον πελτέ τα υπόλοιπα μπαχαρικά και την ζάχαρη, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε το κεμπάπ και το τυρί, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στο μάτι για άλλα 2 με 3 λεπτά.
Όσοι δεν τρώνε γαλακτοκομικά μπορούν να μην βάλουν βούτυρο και τυρί.