- 1 φλιτζ. ρύζι αρμπόριο ή άλλο ρύζι για ριζότο
- 3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό
- 200 γρ. τσουκνίδες μόνο οι κορυφές καλά πλυμένες
- 1 φλιτζ. μπουκετάκια μπρόκολου
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φρέσκο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή ψιλοκομμένες
- 4-5 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή μία ντομάτα κομμένη σε κύβους
- 1 κ.γ. ψιλοκομμένο τζίντζερ
- 1/2 κ.γ. σπασμένοι σπόροι κόλιανδρου
- 1/2 κ.γ κουρκουμά
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1/3 φλιτζ. λευκό κρασί
- 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
- αλάτι – πιπέρι
Προετοιμασία
- Σε ένα κατσαρολάκι ή σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ και τον κόλιανδρο.
- Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια βάζουμε τις τσουκνίδες και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους.
- Στη συνέχεια βάζουμε και το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να κολλάει στον πάτο του τηγανιού.
- Σβήνουμε με το κρασί και 1 λεπτό μετά βάζουμε τον μισό από το ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, φροντίζουμε να ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ανά τακτά διαστήματα ώστε να απελευθερωθεί το άμυλο και να χυλώσει το ριζότο.
- Όταν έχει σχεδόν φύγει όλο το νερό ρίχνουμε και τον υπόλοιπο ζωμό, τον κουρκουμά, τα ντοματίνια, το μπρόκολο, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
- Όταν το ριζότο είναι έτοιμο ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
TIPS
Αν μαζέψετε μόνοι σας τις τσουκνίδες διαλέξτε μικρές με πιο ανοιχτό πράσινο χρώμα και να φοράτε γάντια επίσης γάντια να φοράτε και όταν τις πλύνετε.