Τα πιο εύκολα φύτρα. Οι σπόροι είναι μεγάλοι δεν σαπίζουν εύκολα ώστε να χάσουμε τη “σοδειά” μας και είναι νόστιμα, τραγανά και γεμάτα μέταλλα, βιταμίνες, σίδηρο, πρωτεΐνες, ένζυμα.

Τους σπόρους για φύτρα τους αφήνουμε σε σκιερό σημείο και όχι στο φως. Αυτό γιατί πρασινίζουν γρήγορα και αρχίζουν να αναπτύσσονται τα φύλλα τους. Τα ψυχανθή-φακές, άλφα άλφα (μηδική), ροβίτσα (φασόλια σόγιας) -δεν τ’ αφήνουμε να πρασινίσουν και φροντίζουμε να τα καταναλώσουμε νωρίτερα.

Προετοιμασία

Αφήνουμε τις πλυμένες φακές σε γυάλινο βάζο με νερό, σκεπασμένες με γάζα ή τούλι για 1 ημέρα περίπου, φροντίζοντας να αλλάξουμε το νερό 1 φορά τουλάχιστον, ειδικά τις ζεστές ημέρες.

Τουμπάρουμε το βάζο σε σχεδόν κάθετη θέση, ώστε να μπορεί να σουρώνει το νερό εντελώς, προσέχοντας οι σπόροι να μην κλείνουν εντελώς το στόμιο για να κυκλοφορεί άνετα ο αέρας και να μη σαπίζουν .

Ξεπλένουμε τα φύτρα 1 φορά τουλάχιστον την ημέρα και τα επαναφέρουμε στην προηγούμενη σχεδόν κάθετη θέση.

Από την τρίτη μέρα και μετά τα φύτρα είναι δροσερά, τραγανά και στην καλύτερη φάση του για να τα καταναλώσουμε.

Για να καθυστερήσουμε την ανάπτυξη και να έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας πριν πρασινίσουν, τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο σε πλάγια θέση,από την τρίτη μέρα και μετά. Διατηρούνται περίπου 1 εβδομάδα.

Ο σκοπός είναι να τα καταναλώσουμε όταν είναι ακόμα φύτρα (πριν πρασινίσουν) και όχι βλαστάρια. Για βλαστάρια χρησιμοποιούμε άλλα είδη σπόρων.

Η αξία των φύτρων βρίσκεται στα πλούσια ένζυμα που αναπτύσσονται όταν ο σπόρος προσπαθεί να αναγεννηθεί, να δημιουργήσει δηλ. νέο φυτό. Όταν αρχίσει να πρασινίζει, ο σκοπός έχει επιτευχθεί και το πλήθος των ενζύμων μειώνεται. Επίσης στα ψυχανθή αναπτύσσονται τοξικές ουσίες που καλό είναι να τις αποφεύγουμε.

Χρήση.

Μπορούμε να προσθέτουμε 1 χούφτα φύτρα φακής σε ότι σαλάτα φτιάξουμε ή να τα σερβίρουμε σε μικρά μπωλ με λαδολέμονο, αλατοπίπερο και λίγη ρίγανη ή θυμάρι.

Δοκιμάστε να τα βάλετε στη διατροφή σας όσο πιο συχνά μπορείτε.

Αν βάλουμε τα παιδιά μας στη διαδικασία παραγωγής τους, θα καταφέρουμε να τα μυήσουμε πολύ πιο δημιουργικά και διασκεδαστικά στην κατανάλωση οσπρίων και στο δρόμο των υγιεινών επιλογών.

Άλλες επιλογές για την παραγωγή των φύτρων μας είναι οι φυτρομηχανές που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή τα σακουλάκια για φύτρα της Φλώρας Παπαδοπούλου.

Α.Χ.

 

 

Αναρτήθηκε την 1 Aug στην κατηγορία Διατροφή / ευεξία