Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 2. Σαλάτες - vegan Εναλλακτική σαλάτα ή Raw τάρτα με μπρόκολο και μανιτάρια.

Υλικά για 4 μερίδες

για τη βάση

  • 2 φλυτζάνια φαγόπυρο φύτρα 2 ημερών
  • 1/2 φλυτζάνι σπασμένο λιναρόσπορο
  • 4 λιαστές τομάτες
  • 1/2 μικρή τομάτα
  • 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλατοπίπερο
  • πάπρικα
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο

για τη γέμιση

  • 300 gr ψιλοκομμένα μανιτάρια
  • 1 μικρό μπρόκολο, μόνο τους ανθούς
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

μαρινάδα

  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1 ψιλοκομμένο μικρό κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές ταμάρι ή σάλτσα σόγιας
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη αποξηραμένη
  • 2-3 κουταλιές νερό ή χυμό καρότου
  • αλάτι με προσοχή
  • πιπέρι

Παρασκευή

βάση

  1. Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά της βάσης εκτός από το λιναρόσπορο, φροντίζοντας να κατεβάζουμε τα υλικά από τα πλαϊνά του μπωλ, μέχρι σχεδόν να πολτοποιηθούν (όχι εντελώς).
  2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μικρή λεκάνη και προσθέτουμε το λιναρόσπορο ανακατεύοντας με τα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος λιναρόσπορος, μέχρι να πάρουμε ένα σχετικά σταθερό μείγμα.
  3. Βρέχουμε τα χέρια μας και απλώνουμε το μείγμα, σε πάχος 1 1/2 cm περίπου, στο σχήμα που θέλουμε, πάνω σε λαδόκολλα αν πρόκειται να το στεγνώσουμε στο φούρνο ή πάνω στις ειδικές βάσεις του αφυγραντήρα.
  4. Αφήνουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 5 ώρες περίπου από την μία πλευρά και 3 περίπου από την άλλη (σχεδόν  τις ίδιες ώρες στον αφυγραντήρα).
  5. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει, θα ξεραθεί λίγο ακόμα.
  6. Για λόγους οικονομίας, παράγουμε όσο μπορούμε περισσότερες βάσεις και τις αποθηκεύουμε καλά τυλιγμένες με λαδόκολλα και μεμβράνη, στην κατάψυξη.

γέμιση 

  1. Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια και ψιλοκόβουμε τα λουλούδια του μπρόκολου.
  2. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της μαρινάδας και τη ρίχνουμε στα λαχανικά, τ’αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να μαριναριστούν και να μαραθούν.
  3. Λίγη ώρα πριν σερβίρουμε, σουρώνουμε τα λαχανικά από τη μαρινάδα ανακατεύουμε με το μαϊντανό και απλώνουμε ισόπαχα επάνω στη βάση.
  4. Κόβουμε την τάρτα στα 4 και σερβίρουμε.

ΤIP

Τα μαριναρισμένα λαχανικά είναι πεντανόστιμα σε σαλάτα με ρόκα και μαρούλια, επάνω σε μπρουσκέτες ή μέσα σε τορτίγιες.

Α.Χ.