Home οικολογικά νέα Ανοιχτός κώδικας [οpen source] Για “Ψάρεμα” Κρίταμου και Κάπαρης στην Αγ. Μαρίνα (VIDEO) [Τρόφιμα ανοιχτού Κώδικα]

Η χώρα μας είναι μοναδική, είχα πάει για μπάνιο τις προάλλες στην Αγ. Μαρίνα και όταν κοίταξα πίσω μου είδα ότι η πλαγιά ήταν γεμάτη κρίταμα  και λίγο πιο δεξιά πάνω από τα βράχια παντού κάπαρη!!!
Αποτέλεσμα, γέμισα μια σακούλα κρίταμα και έκοψα και όσα καπαρόφυλλα έφτανα, καρπούς δεν είχε πολλούς.
Δεν είναι ακριβώς η εποχή κανονικά η κάπαρη και το κρίταμο μαζεύονται τέλος Ιουνίου, αλλά το τουρσί μου έγινε τέλειο, μου έβγαλε περίπου μισό κιλό, να το αγοράσεις κοστίζει περίπου 60 ευρώ το κιλό…!!!
Διάλεξα και τα πιο τρυφερά καπαρόφυλλα και έβγαλα ένα βαζάκι τουρσί!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρίσκεστε σε κάποια παραλία ρίξτε μια ματιά τριγύρω σας, ίσως να γυρίσετε σπίτι  με μία καταπληκτική σαλάτα!!!



 

 

 

 

 

 

Αναρτήθηκε την 8 Aug στην κατηγορία Ανοιχτός κώδικας [οpen source]
Tags:
  • Takiw

    Σε ποιά Αγία Μαρίνα βρήκες το κρίταμο, πηγαίνοντας προς Σούνιο?

    • greenchef

      Ναι σε αυτή, αλλά υπάρχει σχεδόν κατά μήκος όλης της παραλιακής

  • Takiw

    Από ότι είδα τα καπαρόφυλλα είναι πολύ μεστωμένα όπως και το κρίταμο

    • greenchef

      Έχεις δίκιο, κανονικά μαζεύονται προς το τέλος Ιουνίου, αλλά η γεύση τους ήταν τέλεια λίγο στο χρώμα ήταν το πρόβλημα…!!!

  • Takiw

    Παντως έχεις ‘αδικο για την τιμή που αναγράφεις , εγώ αγοράζω κάπαρη παρασκευασμένη από την Νίσυρο (ποικιλία χωρίς αγκάθια) προς 9 Ευρώ το κιλό και Κρίταμο από Τα κήθυρα προς 10 Ευρώ (αν δεν κάνω λάθος) το βαζάκι του κιλού.. Και κάτι άλλο για την κάπαρη αυτή μαζεύεται από τον Απρίλιο μέχρι τέλη Μαίου αλλά και αργότερα εξαρτάται από τον καιρό Εγώ έχω μερικές ρίζες κάπαρης και πειραματίζομαι εδώ και 3 χρόνια να φτιάξω φυτά από σπόρο αλλά δεν κατάφερα τίποτε, τώρα θέλω να πειραματιστώ με το Κρίταμο .

    • greenchef

      Οι τιμές αυτές είναι του σ/μ και εγώ είχα πάει κύθνο το καλοκαίρι και πήρα ένα βαζο με 350γρ 2,5 ευρώ στο σ/μ όμως παίρνεις με 4 -5 ευρω 100 γρ, όσο για το κρίταμο τα 100 γρ έχουν 7 ευρώ και όταν είχε έρθει στο εστιατόριο που δουλεύω ένας από κρήτη που την μάζευε μόνος του μας την έδινε 60 ευρώ το κιλό (καθαρό βάρος χωρίς το νερό)

      • Takiw

        Εγώ πήρα 10 κιλά κρίταμο το Σεπτέμβριο από Κρήτη προς 30 Ευρώ και 5 Ευρώ μεταφορικά

  • Takiw

    Θα πάω τώρα να κόψω καπαρόφυλλα από τον κήπο μου να δοκιμάσω πως θα γίνουν, Φαντάζομαι ότι αντί για λίγο ζεμάτισμα που κάνω στα τρυφερά κοτσάνια της κάπαρης θα χρειάζεται κάποιο βράσιμο. Αν έχεις να μου κάνεις κάποια υπόδειξη για τον τρόπο παρασκευής κάντο

  • Takiw
  • Takiw

    το μάζεμα απέτυχε γιατί τα φύλλα εκτός από μεστωμένα ήταν μισοφαγωμένα από τα σαλιγκάρια, πάντως κλάδεψια μια καπαριά μήπως πετάξει τρυφερά φυλλαράκια

    • greenchef

      Αν τελικά πετάξει φυλλαράκια κόψε τα όταν είναι ακόμα τρυφερά και βάλε τα για 3 – 4 μέρες σε ένα βάζο με νερό (άλλαζε το νερό κάθε μέρα) μετά βράσε νερό με αλάτι και ξύδι κα γέμισε με αυτό το βάζο με τα φυλλα μόλις κρυώσει σφράγισε το και άσε καμιά 10αρια μέρες μέχρι να είναι έτοιμα

  • Takiw

    Τελικά σήμερα πήγα στην Αγία Μαρίνα μπας και εντοπίσω το κρίταμο αλλά συνειδητοποίησα οτι είναι αδύνατον να την εντοπίσεις αν δεν σου πουν την ακριβή θέση, μπορείς να με κατατοπίσεις που ακριβώς να ρίξω μία ματιά?

    • greenchef

      Μετά το συγκρότημα κατοικιών “Αλθαία” ‘εχει μια στροφή κατηφόρα που βγαίνει σε μία παραλία

      • Takiw

        Σε ευχαριστώ πολύ φίλε, με την πρώτη ευκαιρία θα το ψάξω.

  • Takiw

    Τελικά βρήκα Κρίταμο στην Αγία Μαρίνα (2 φυτά) μάλλον όχι εκεί που μου υποδείξατε αλλά λίγο παρακάτω

    μάλιστα πήρα και σπόρο και έκανα ήδη την πρώτη δοκιμή σποράς αλλά ακόμα δεν έχω αποτέλεσμα, αντιθέτως έχω καλά αποτελέσματα από τον σπόρο κάππαρης που φύτεψα αλλά και από ένα μόσχευμα κάππαρης που έβαλα στον Σεπτέμβριο και πέταξε μόλις προ ολίγων ημερών.. Το θέμα είναι πως θα επιζήσουν τα σπορόφυτα καππαριάς τον χειμώνα που έρχεται

    • greenchef

      Δύσκολο το βλέπω να επιζήσουν αλλά ποτέ δεν ξέρεις και αν δεν τα καταφέρουν το καλοκαίρι είναι κοντά :)

      • Takiw

        Αν τα βάλω στο σπίτι μέσα σε φωτεινό μέρος λες να επιζήσει κανένα?

  • Haris Ntagkas

    Η ποιότητα του κρίταμου ποικίλει από περιοχή σε περιοχή, σημαντικό ρόλο παίζει το κλίμα και το έδαφος. Προσωπικά συλλέγω περί τους 2,5 τόνους το χρόνο από διάφορα μέρη της Ελλάδας σε συνεργασίες με ομάδες ανθρώπων. Σε γενικές γραμμές η τιμή εξαρτάται από τη ποσότητα αγοράς και μεσοσταθμικά κινείται στα 18 ευρώ το κιλό, παρασκευασμένο και συσκευασμένο (με ISO και HACCP). Συμπεράσματα μέσω αγοράς S/M δεν είναι ασφαλή και η απλή αναλογική στη τιμή δεν έχει βάση, δεδομένου πως το προϊόν επιβαρύνεται με την αξία από το γυάλινο συνήθως βαζάκι, ετικέτα,συσκευασία-τυποποίηση, μεσάζοντας,διανομή .Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέχετε είναι η αναφορά στο Net weight της ετικέτας το οποίο ενώ θα έπρεπε να αναφέρεται στο στραγγισμένο καθαρό προϊόν , συνήθως η αναφορά γίνεται στο υλικό+την άλμη, άρα όχι καθαρό προϊόν όπως κάποιοι πιστεύουν.