Home οικολογικά νέα Διατροφή / ευεξία To νερό στη διατροφή μας

Το νερό είναι ένα από τα έξι βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας, και είναι το σημαντικότερο, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει εβδομάδες χωρίς φαγητό, αλλά μόλις λίγες ημέρες χωρίς νερό. Το νερό αποτελεί περίπου το 60% του βάρους του ανθρώπινου σώματος σε έναν ενήλικα και μεγαλύτερο ποσοστό στο σώμα ενός παιδιού. Το ποσοστό αυτό είναι συνήθως χαμηλότερο σε γυναίκες, παχύσαρκα άτομα και ηλικιωμένους.
Το νερό, μαζί με τα υπόλοιπα 5 βασικά στοιχεία της διατροφής μας (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη), βοηθάει σημαντικά στο να παραμείνει το σώμα μας υγιές. Είναι ενδιαφέρον το ότι πολλά από τα μέρη του σώματός μας, τα οποία θεωρούμε ότι τα έχουμε επάνω μας από τη μέρα που γεννηθήκαμε, αλλάζουν εντελώς με την πάροδο του χρόνου. Το δέρμα μας, για παράδειγμα, που θεωρούμε ότι καλύπτει το σώμα μας από την ημέρα που γεννηθήκαμε, στην πραγματικότητα αλλάζει εντελώς τα κύτταρά του με καινούρια, κάθε επτά χρόνια. Το λίπος που υπάρχει κάτω από το δέρμα μας αλλάζει κάθε χρόνο. Το πιο παλιό ερυθρό αιμοσφαίριο στο αίμα μας, είναι το πολύ 120 ημερών. Το νερό λοιπόν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σ΄ αυτή την «ανάπλαση», θα λέγαμε, του οργανισμού μας,
Οι ανάγκες του ανθρωπίνου σώματος σε νερό, διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ή από περιοχή σε περιοχή λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δίαιτα, την σωματική άσκηση, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την υγρασία. Γι΄ αυτό το λόγο, δεν είναι εύκολο να ορίσουμε ένα γενικό κανόνα για τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό. Όσο πιο μεγαλόσωμος είναι, η πιο πολύ κινείται  κάποιος, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό (ή υγρά) την ημέρα. Οι ανάγκες για υγρά είναι προτιμότερο να καλύπτονται από νερό, αλλά και το γάλα ή ο χυμός φρούτων μπορούν να καλύψουν μέρος των αναγκών,  (αφού έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό). Τα αναψυκτικά, ο καφές, το τσάι και τα αλκοολούχα ποτά όμως, δεν είναι σωστά υποκατάστατα του νερού, αφού το αλκοόλ και η καφεΐνη λειτουργούν σαν διουρητικά, και κάνουν τον οργανισμό να αποβάλλει υγρά. Σχεδόν όλες οι τροφές περιέχουν νερό. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά περιέχουν ως και 95% νερό, ενώ πολλά κρέατα και τυριά περιέχουν τουλάχιστον 50% νερό.

 

 

Περιεκτικότητα νερού σε επιλεγμένα φαγητά

90-100% νερό 80-90% νερό 70-79% νερό <69% νερό
νερό ανθρακούχοι χυμοί αρακάς πατάτες
γάλα μη ανθρακ.  χυμοί αυγά ψωμί
καφές πορτοκάλι κάποια ψάρια ζυμαρικά
σούπα μήλο μπανάνα ρύζι
energy drinks αχλάδι   μοσχάρι
καρπούζι σταφύλι   πουλερικά
φράουλες ροδάκινο   ξηροί καρποί
μπρόκολο πεπόνι   κράκερς
μαρούλι ζελέ    
ντομάτα  
 

 

 

Το νερό χρησιμεύει σαν καταλύτης στις περισσότερες λειτουργίες των ενζύμων, ιδίως αυτών που σχετίζονται με την πέψη, την απορρόφηση, τη μεταφορά και το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών. Σημαντική επίσης είναι βοήθειά του στην αποβολή των άχρηστων για τον οργανισμό ουσιών από τα νεφρά. Το νερό βοηθάει στη διατήρηση της πίεσης και της θερμοκρασίας του σώματος. Χρησιμεύει επίσης σαν διαλύτης για βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, γλυκόζη και σε πολλές άλλες χημικές ενώσεις του οργανισμού. Απορροφά τους κραδασμούς σε σημαντικά όργανα του σώματος, όπως η σπονδυλική στήλη, τα μάτια, οι αρθρώσεις, ο αμνιακός σάκος και περιβάλλει το έμβρυο στην εγκυμοσύνη.
Η μείωση του απαραίτητου για τον οργανισμό νερού κατά 10% (βάσει σωματικού βάρους) , μπορεί να παρουσιάσει ναυτία, αδυναμία, ζαλάδα, ίλιγγο και υπερθερμία. Η αφυδάτωση στον οργανισμό εκδηλώνεται με μείωση του τόνου των ματιών,  ταχυκαρδία,  ορθοστατική υπόταση, ταλαιπωρημένο και έντονα αφυδατωμένο δέρμα, και ξηρότητα στο βλεννογόνο της μύτης και του στόματος. Η μείωση κατά 20% του νερού στον οργανισμό μας, δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή μας.

http://www.ifitnessbook.com

Αναρτήθηκε την 20 Jul στην κατηγορία Διατροφή / ευεξία
Tags: