Μια τεχνική που εντοπίζει τον καρκίνο παρακολουθώντας την ποσότητα γλυκόζης που απορροφάται από τον οργανισμό ανέπτυξαν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL).
Στηριζόμενοι στο γεγονός ότι οι κακοήθεις καρκινικοί όγκοι καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες γλυκόζης από τους φυσιολογικούς προκειμένου να αναπτυχθούν γρήγορα, οι επιστήμονες ρύθμισαν ένα μαγνητικό τομογράφο με τρόπο ώστε να παρακολουθεί την απορρόφηση του σακχάρου.
Αποτέλεσμα ήταν τα καρκινικά κύτταρα να “λάμπουν” κατά την εξέταση όταν ο ασθενής είχε καταναλώσει μια γλυκιά ουσία.
Όπως αναφέρει ο Μαρκ Λίθγκοου, διευθυντής του Κέντρου Προηγμένης Ιατρικής Απεικόνισης στο UCL, “ο μαγνητικός τομογράφος μπορεί να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα όταν ο ασθενής καταναλώσει ένα αναψυκτικό, φρουτουχυμό ή μια γλυκιά τροφή με περιεκτικότητα σε ζάχαρη ίση με μισή πλάκα σοκολάτας”.
Σε πρώτη φάση η τεχνική έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια και σε λίγους ασθενείς με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Μάλιστα δεν απαιτείται η έγχυση κάποιας ουσίας στον οργανισμό με ένεση όπως συμβαίνει με τη μέθοδο PET (Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων).
Πέραν αυτού η τομογραφία PET για τον εντοπισμό των όγκων χρησιμοποιεί μικρή ποσότητα ραδιενέργειας ώστε δεν συστήνεται σε εγκύους και παιδιά, ενώ είναι διαθέσιμη σε πολύ λίγα μεγάλα νοσοκομεία και εξειδικευμένα κέντρα ανά τον κόσμο σε αντίθεση με του μαγνητικούς τομογράφους.