Home οικολογικά νέα Διατροφή / ευεξία Πως Επιλέγουμε Φρούτα και Λαχανικά

Το μυστικό για μία καλή σαλάτα ή μία καλή φρουτοσαλάτα είναι ότι δεν υπάρχει μυστικό, ούτε σωστός τρόπος μαγειρέματος, ούτε τίποτα άλλο εκτός από το να έχουν γεύση τα φρούτα και τα λαχανικά!!!

Στις μέρες μας είναι πιο εύκολο να πιάσεις το τζόκερ από το να πας σε ένα μανάβικο να πάρεις φρούτα και να είναι νόστιμα, ακόμα και τα βιολογικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι άγευστα.

Πως όμως τα επιλέγουμε, υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε ποια έχουν γεύση;

Πάντα υπάρχει τρόπος, ακόμα και από την εμφάνιση τους μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι καλά ή “μάπες”, αλλά αυτό θέλει εμπειρία οπότε καλύτερα να ξεκινήσουμε με κάτι πιο σίγουρο:

  1. Δοκιμάζουμε πριν αγοράσουμε, φροντίζουμε όταν πηγαίνουμε στην λαϊκή (βιολογική ή συμβατική) να έχουμε ένα μπουκαλάκι με νερό για να πλένουμε τα φρούτα και να τα δοκιμάζουμε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος επιλογής.
  2. Τα μυρίζουμε, όταν περνάμε από έναν πάγκο με π.χ. ροδάκινα που μοσχοβολάνε, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι καλά (δεν είναι πάντα σίγουρο).
  3. Η φύση έδωσε τελειότητα στην γεύση όχι στην εμφάνιση, αποφεύγετε τα πολύ γυαλιστερά, μεγάλα και αψεγάδιαστα φρούτα και λαχανικά στις περισσότερες περιπτώσεις ή ομορφιά είναι μόνο στην εμφάνιση.
  4. Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφεύγουμε τα συσκευασμένα, ακόμα και τα βιολογικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλά συσκευασμένα αλλά  αυτό θα το μάθουμε αφού πρώτα τα έχουμε πληρώσει…
  5. Όσα δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε ή δεν έχουν έντονη μυρωδιά π.χ. πατάτες, καλύτερα να παίρνουμε πολύ μικρές ποσότητες και αφού τα δοκιμάσουμε και μας αρέσουν παίρνουμε μία μεγαλύτερη ποσότητα.

Θα προσπαθήσω τώρα να σας δώσω κάποια tips για το πως ξεχωρίζουμε αν είναι καλά κάποια συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά.

  • Ντομάτες, Εκτός από ότι πρέπει να τις τρώμε στην εποχή τους όπως και όλα τα φρούτα και λαχανικά άλλωστε, βασικό στην ντομάτα είναι να έχει σπόρια, αν όταν κόβουμε την ντομάτα δεν βλέπουμε να έχει σπόρια δεν υπάρχει λόγος να την φάμε…Κίτρινα σπόρια όχι άρρωστα πράσινα. Επίσης όταν βλέπουμε μία ώριμη ντομάτα αλλά σε κάποια σημεία είναι ακόμα πράσινη καλύτερα να την αποφεύγουμε στις περισσότερες περιπτώσεις έχει “φάει” πολλά χημικά για να ωριμάσει πιο γρήγορα (δεν εννοώ άγουρες ντομάτες που αρχίζουν να κοκκινίζουν).
  • Αγγούρια, Το αγγούρι είναι εύκολο να το καταλάβεις γιατί αν είναι καλό έχει πολλή έντονη μυρωδιά όταν το κόβεις, φυσικά και αυτό πρέπει να έχει σπόρια αλλιώς σημαίνει ότι μεγάλωσε πολύ γρήγορα και δεν πρόλαβε να βγάλει.
  • Μαρούλια, Το καλό μαρούλι πρέπει να είναι κατσαρό και να έχει πολύ έντονο πράσινο χρώμα.
  • Πατάτες, τις πατάτες είναι δύσκολο να τις καταλάβεις πριν τις μαγειρέψεις, εγώ προσωπικά τις καταλαβαίνω στο τηγάνισμα, η καλή πατάτα καραμελώνει όταν τηγανίζεται.
  • Καρπούζι, το καρπούζι πρέπει να είναι πολύ ώριμο για να είναι καλό, το ώριμο καρπούζι το καταλαβαίνουμε από τον κούφιο ήχο που κάνει όταν το χτυπάμε με το δάχτυλο μας, φυσικά το ότι είναι ώριμο δεν σημαίνει ότι είναι και καλό… Δεν αγοράζουμε ποτέ καρπούζι αν δεν το δοκιμάσουμε πρώτα!
  • Πεπόνι,το καλό πεπόνι μυρίζει από μέτρα μακρυά, το ώριμο πεπόνι το καταλαβαίνουμε πιέζοντας το στο κάτω μέρος, αν είναι σκληρό είναι άγουρο, πρέπει να είναι μαλακό αλλά όχι πάρα πολύ γιατί και το πολύ ώριμο χάνει την γεύση του.
  • Κεράσια, τα κεράσια πρέπει να είναι τραγανά δλδ σκληρά στην αφή, προτιμάμε αυτά που έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Όταν αγοράζω κεράσια τα διαλέγω ένα ένα, μου παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα ευχαριστηθώ όλα!
  • ΡοδάκιναΝεκταρίνια, Τις περισσότερες φορές το έντονο άρωμα τους είναι εγγύηση ότι είναι καλά, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ άγουρα ούτε πολύ ώριμα.
  • Βερίκοκα, όσο πιο ώριμα τόσο καλύτερα, ακόμα και ένα μέτριο βερίκοκο όταν ωριμάσει έχει γεύση.
  • Βανίλιες, ισχύει ότι και στα βερίκοκα, πρέπει να τρώγονται  πολύ ώριμες, σχεδόν να λιώνουν όταν τις ακουμπάς.
  • Μπανάνες, Προτιμάτε να αγοράζεται πράσινες μπανάνες και να τις αφήνεται να ωριμάζουν μόνες τους, Οι κρητικές μπανάνες είναι πολύ καλύτερες από τις εισαγόμενες, είναι δύσκολο να τις βρείτε στην Αθήνα όσοι όμως επισκεφτείτε την Κρήτη φέτος το καλοκαίρι μην χάσετε την ευκαιρία να τις δοκιμάσετε (όσο πιο μικρές τόσο καλύτερες)
  • Μάνγκο, τα μάνγκος πρέπει να τρώγονται ώριμα, πιέστε τα με το δάχτυλο για να το καταλάβετε. Τα κίτρινα μάνγκος είναι 10 φορές πιο νόστιμα από τα κόκκινα, θα τα βρείτε σε έθνικ παντοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας.

Ελπίζω να βρείτε χρήσιμες αυτές τις πληροφορίες, φροντίστε να θυμάστε από ποιον πάγκο αγοράσατε κάτι καλό για να ψάχνετε κάθε φορά  και να λέτε στον μανάβη σας όταν σας αρέσει κάτι να το ξαναφέρει (οι περισσότεροι προμηθεύονται με βάση την τιμή και όχι την ποιότητα) άντε και “καλό κυνήγι”…!!!

 

Αναρτήθηκε την 8 Jul στην κατηγορία Διατροφή / ευεξία
Tags: