Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 3. Κυρίως Πιάτα [vegan] Μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά στο φούρνο! Vegan.

Μελιτζάνες στο φούρνο γεμισμένες  με ποικιλία λαχανικών και “μπεσαμέλ” από σελινόριζα και καρότα…!

Yλικά για 2 μερίδες

2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

4 καρότα

4 κολοκυθάκια

1 ξερό κρεμμύδι

1/2 κόκκινη πιπεριά

1/2 πράσινη πιπεριά

1 σκελίδα σκόρδο

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

2 κλαδάκια δυόσμο

1 πρέζα ρίγανη

1/2 ποτηράκι κρασί

αλατοπίπερο

ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

για τη μπεσαμέλ

1 μεγάλη σελινόριζα

3 καρότα

1 πρέζα γλυκάνισο ή 1 σφηνάκι ούζο

αλατοπίπερο

κρέμα καρύδας

σουσάμι

Παρασκευή

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, τις αδειάζουμε από το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού τους και τις αφήνουμε (και την ψύχα) μέσα σε αλατισμένο νερό.

Κόβουμε σε μέτρια καρέ όλα τα λαχανικά και το εσωτερικό από τις μελιτζάνες.

Στεγνώνουμε καλά τις μελιτζάνες, λαδώνουμε ελαφρά μέσα -έξω, αλατίζουμε και τις ψήνουμε στο φούρνο για 20′ περίπου ή μέχρι ναροδίσουν και να μαλακώσουν.

Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά όσο είναι ακόμα σκληρά και τ’αφήνουμε να μαγειρευτούν-κρατώντας τα ελαφρά αλ ντέντε-με τα υγρά τους σε μέτρια φωτιά.

Στο τέλος σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί, προσθέτουμε τα μυρωδικά  και αποσύρουμε.

“μπεσαμέλ”

Βράζουμε τη σελινόριζα και τα καρότα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και σουρώνουμε καλά.

Πολτοποιούμε χωριστά τα λαχανικά, μεταφέρουμε τον πολτό της σελινόριζας σε μικρό κατσαρολάκι, προσθέτουμε 1/3 φλυτζανιού κρέμα καρύδας, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να δέσει.

Μεταφέρουμε τον πολτό των καρότων σε μικρό σκεύος, προσθέτουμε το ούζο, την κρέμα καρύδας, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να δέσει.

—-

Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τα λαχανικά, στρώνουμε με κορνέ ή κουτάλι μια στρώση σελινόριζας, δεύτερη στρώση καρότων, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 20′ περίπου στο φούρνο στους 170 βαθμούς.

Α.Χ.