Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 1.Ντιπ / ορεκτικά [vegan] “Dahi Bada” Κεφτεδάκια από κίτρινες και κόκκινες φακές [Ινδική Κουζίνα]

Το Νταχί Μπαρά είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε όλη την Ινδία, η συνταγή αυτή είναι του καλού μου φίλου chef Polash Alam που είναι από την περιοχή της Καλκούτας. Το καλοκαίρι τρώγεται κρύο ή σε θερμοκρασία δωματιού και στη χειμερινή του εκδοχή απλά ζεσταίνουμε λίγο τη σάλτσα χωρίς όμως να βράσει. Είναι μία vegetarian συνταγή γιατί έχει σάλτσα γιαουρτιού αλλά θα δώσω μερικές εναλλακτικές επιλογές για όσους είναι vegan.

Υλικά

Κεφτεδάκια

  • 100 γρ. κίτρινες φακές
  • 100 γρ. κόκκινες φακές
  • 1 φλιτζ. ψιλοκομμένο δυόσμο
  • ξύσμα από ένα λάιμ
  • χυμό από μισό λάιμ
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο τζίντζερ
  • 1 πρέζα κουρκουμά
  • 1 πρέζα τσίλι σε σκόνη
  • αλάτι – πιπέρι

Σάλτσα

  • 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι ή γιαούρτι σόγιας ή κρέμα καρύδας/σόγιας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 5-6 σπόρους κάρδαμο
  • 1/2 ξύλο κανέλας
  • 3-4 γαρύφαλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 κ.σ. βούτυρο ghee (Ινδικό βούτυρο), όσοι είναι vegans θα χρησιμοποιήσουν ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (για όσους χρησιμοποιήσουν γιαούρτι)
  • 200 γρ. νερό (όσοι χρησιμοποιήσουν κρέμα καρύδας/σόγιας θα βάλουν 100)
  • αλάτι- πιπέρι

Γαρνίρισμα

  • γλυκιά πάπρικα
  • καπνιστό κύμινο
  • φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο

Προετοιμασία

  1. Μουλιάζουμε από την προηγούμενη μέρα σε νερό της φακές.
  2. Στραγγίζουμε καλά τις φακές και τις λιώνουμε σε ένα μπλέντερ ή μούλτι.
  3. Βάζουμε σε μία λεκανίτσα όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε καλά, αφήνουμε τη ζύμη μία ώρα στο ψυγείο.
  4. Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο (ή το λάδι) και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και τα μπαχαρικά.
  5. Μόλις μαλακώσει και πάρει χρώμα το κρεμμύδι ρίχνουμε το νερό και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  6. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και μετά αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα τα μπαχαρικά.
  7. Χτυπάμε το γιαούρτι σε μία λεκανίτσα με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψει και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. (όσοι βάλουν κρέμα θα τη ρίξουν κατευθείαν στη κατσαρόλα)
  8. Πλάθουμε το μείγμα από τις φακές σε πολύ μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε άφθονο λάδι μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
  9. Με το που τα βγάζουμε καυτά από τη φωτιά τα βουτάμε στη κρύα σάλτσα.
  10. Σερβίρεται σε βαθύ πιάτο ή γυάλινο μπολ.
  11. Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε το κάθε πιάτο με γλυκιά πάπρικα, καπνιστό κύμινο και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
  • http://www.gelastazwakia.blogspot.gr ΛΑΟΝΙΚΟΣ ΤΣΑΓΚΟΣ

    ΟΙ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ;?!
    ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ;?

    • sofarebel

      Καλησπέρα Νίκο, όχι δεν ειναι αποφλιωμένες, εχουν κίτρινο χρώμα.