Άνθρωποι από 18 χώρες και 5 ηπείρους θα μαζευτούν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Πρόκειται για εκπροσώπους των σημαντικότερων δικτύων και οργανώσεων που ασχολούνται με τη διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων. Από Βενεζουέλα, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Τυνησία, Μαρόκο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Ινδία και Αυστραλία. Ανάμεσά τους και σημαίνουσες προσωπικότητες και ακτιβιστές του διεθνούς περιβαλλοντικού και οικοδιατροφικού κινήματος, όπως η Vandana Shiva.
Για 13η συνεχή χρονιά το Πελίτι προσκαλεί τους φίλους των ντόπιων ποικιλιών στην αγκαλιά των πανέμορφων βουνών του Νομού Δράμας για την Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων. Χιλιάδες επισκέπτες αναμένονται από ολόκληρη την Ελλάδα, που παρά τις οικονομικές δυσκολίες θα κάνουν την υπέρβαση και θα επισκεφθούν τη Γη του Πελίτι για αυτή την ανταλλαγή. Η Γιορτή του 2012 προσέλκυσε πάνω από 7000 άτομα.
Μέσα στην καταχνιά της οικονομικής, πολιτικής και αξιακής κρίσης που έχει σκεπάσει την χώρα μας, πράγματα σαν κι αυτά κρατούν την κοινωνία μας ζωντανή. Και αν όχι η μοναδική, είναι από τις λίγες ελπίδες που έχουμε για να βρούμε – επιτέλους – τον ρυθμό μας. Τον δικό μας ρυθμό, που ακολουθεί το πιο αυτόχθονο, αυθεντικό και φυσικό στοιχείο που έχουμε: τον σπόρο.
«Η κρίση έχει βοηθήσει τον κόσμο να αντιληθφεί κάποια πράγματα που δεν μπορούσε πριν να τα δει διαφορετικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται σαφώς και οι σπόροι, οι οποίοι είναι βασικό στοιχείο για την τροφή μας αλλά και για την ανεξαρτησία μας». Αυτό λέει ο εμπνευστής του Πελίτι, Παναγιώτης Σαϊνατούδης και συνεχίζει: «Δεν αποτελεί έκπληξη ότι όσο βαθαίνει η κρίση, η ανάγκη για λύσεις μέσα από τη γεωργία μεγαλώνει. Η καλλιέργεια της γης ειναι σαν να τυπώνεις χρήματα».
Πέρυσι το Πελίτι απάντησε σε 1000 γράμματα πολιτών που ζητούσαν πληροφορίες για σπόρους. Από τον Οκτώβριο του 2012 ως σήμερα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 2700. Αυτό είναι ένδειξη ότι, ναι, οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι νέοι στρέφονται στη γη των προγόνων τους προς αναζήτηση νέων ευκαιριών και διεξόδων από την ανεργία. Και ότι υπάρχει ζωντανό ενδιαφέρον για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όπως αυτή εκφράζεται από την ποικιλομορφία της αγροτικής βιοποικιλότητας και την παραδοσιακή γνώση που περιέχει μέσα τους ο κάθε σπόρος.
Ένα τέτοιο σπόρο έβαλε και το Πελίτι πριν από 18 χρόνια. Έπιασε και καρποφόρησε και από τότε έχει διανέμει πάνω από 2000 ποικιλίες λαχανικών και δημητριακών σε περισσότερους από 120.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές. Σήμερα έχει 11 τοπικές ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα και αγκαλιάζει πολλούς και μάλιστα διαφορετικούς ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο.
Από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι αλλάζουν τον ρου της ιστορίας του σύγχρονου διατροφικού συστήματος. Κι αν αυτή η ιστορία έχει γραφεί από όσους επιθυμούν το ακραίο κέρδος χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις, υπάρχουν ευτυχώς κι αυτοί που καλλιεργούν ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον. Οι χιλιάδες των ανθρώπων που θα βρεθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρανέστι είναι σαν ένα ποτάμι που βγαίνει στην επιφάνεια. Κάτι σαν το ανοσοποιητικό σύστημα του πλανήτη, με ηθικό καθήκον την προάσπιση της εξέλιξης της ζωής και της επιβίωσής μας.
Σπόροι του κόσμου ενωθείτε!