Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 3. Κυρίως Πιάτα [vegan] Ρύζι Μπασμάτι με Κάρυ και Γάλα καρύδας

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 φλιτζ. μπασμάτι
  • 1 κολοκυθάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 φρ. κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη ή ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1/2 ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 πιπεριά τσίλι χωρίς τα σπόρια ψιλοκομμένη
  • 1/2 λεμόνι
  • 1 κ.σ. σόγια σός
  • 1 κ.σ. κάρυ
  • 1/2 φλ. γάλα καρύδας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
  • αλάτι – πιπέρι

Προετοιμασία

  1. ξεπλένουμε καλά το ρύζι
  2. Γεμίζουμε τα 2/3 από ένα μεσαίο κατσαρολάκι με νερό και το φέρνουμε σε βράση
  3. βάζουμε το λεμόνι λίγο αλάτι και το ρύζι
  4. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει αλλά όχι να λιώσει, τόσο ώστε να είναι σπυρωτό
  5. Σουρώνουμε το ρύζι και ρίχνουμε λίγο κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός
  6. Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τη πιπεριά και το κάρυ
  7. Αφήνουμε 1 λεπτό και βάζουμε το κολοκύθι, το καρότο και το φρ. κρεμμυδάκι
  8. αφού σοταριστούν για 2 λεπτά σβήνουμε με τη σόγια σος και στη συνέχεια βάζουμε και το ρύζι
  9. ανακατεύουμε καλά και μετά από ένα λεπτό ρίχνουμε τη ντομάτα και το γάλα καρύδας μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι
  10. αφήνουμε λίγα  λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά και σερβίρουμε αμέσως

Tips

  • Αν θέλουμε πολύ καυτερό το φαγητό αφήνουμε και τα σπόρια της πιπεριάς, αν δεν το θέλουμε καθόλου καυτερό δεν βάζουμε πιπεριά τσίλι καθόλου.