Home συνταγές Α.Ορεκτικά/σαλάτες Φύτρα μπρόκολου, σουλφοραφάνη και ελικοβακτήριο του πυλωρού.

Το ελικοβακτήριο του πυλωρού θεωρείται μια από τις συχνές αιτίες της γαστρίτιδας, του έλκους στομάχου και δωδεκαδακτύλου, του καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου.

Μπορεί να βρίσκεται στη φυσιολογική χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος και συγκεκριμένες συνθήκες όπως: άγχους και πεσμένου ανοσοποιητικού συστήματος να οδηγήσουν σε αύξηση των αποικιών του. Τελευταίες έρευνες που έγιναν σε εργαστήρια της Ιαπωνίας έδειξαν ότι η σουλφοραφάνη  μπορεί  να καταστείλει τη λοίμωξη από το ελικοβακτήριο, λόγω της επιλεκτικής δυνατότητας να στοχεύει στα συγκεκριμένα βακτήρια.

Τα φύτρα μπρόκολου 3-4 ημερών, περιέχουν έως 50 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη απ’ ότι οι ώριμοι ανθοί του μπρόκολου.

Φύτρα μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα με τους γνωστούς τρόπους: μέσα σε γυάλινα βάζα αφού αφήσουμε τους σπόρους για 12 περίπου ώρες, τουμπάρουμε το βάζο ενώ έχουμε καλύψει το στόμιο με γάζα ή τούλι και φροντίζουμε να τους ξεπλένουμε 1-2 την ημέρα ή με τα βαμβακερά σακουλάκια που μπορούμε να προμηθευτούμε από τη Φλώρα Παπαδοπούλου. Μετά την τρίτη ή τέταρτη μέρα οι σπόροι “σκάνε ” και παρουσιάζονται οι νέοι βλαστοί. Για να επιβραδύνουμε την εξέλιξη των σπόρων αφήνουμε τα φύτρα στο ψυγείο σε γυάλινο βάζο και σε πλάγια θέση ώστε να έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια για τον αερισμό και την υγιή ανάπτυξή τους.

Τα φύτρα του μπρόκολου είναι μαλακά, ταιριάζουν σε σαλάτες αλλά καταναλώνονται και μόνα τους, έχοντας την ίδια γεύση που έχουν οι ανθοί του.

πηγές:

http://www.fasebj.org/content/20/3/506.full

nutrition for optimal wellness

Α.Χ.