Home οικολογικά νέα Tα νέα της Γης Στο στόχαστρο για χαλασμένα τρόφιμα το Lidl

Στο στόχαστρο για χαλασμένα τρόφιμα το Lidl

ΑΠΟ ΚΕΡΔΗ ΠΡΩΤΟ, ΑΛΛΑ…

Απόλυτη μυστικότητα στα έσοδα και το προσωπικό, καθώς όλα φεύγουν στη Γερμανία

ΜΕ ΤΟ… χαϊδευτικό «τρομοκράτης», μια κι όταν αποφασίσει να «χτυπήσει» κάποια εθνική αγορά είναι ζήτημα χρόνου να βάλουν λουκέτο εκατοντάδες μικρομεσαίοι έμποροι, μην αντέχοντας στον ανταγωνισμό, η γερμανική αλυσίδα Lidl εξακολουθεί ανενόχλητη να σαρώνει το πενιχρό εισόδημα των Ελλήνων.

 

Στα μόλις 12 χρόνια που έχει παρουσία στην εγχώρια αγορά, ο όμιλος Schwarz Grupp (Jolding), ο οποίος ελέγχει τις εταιρείας Lidl Stiftung &Co. KC, τις αλυσίδες καταστημάτων Handelshof, καθώς και τα Hypermarket Kaufland, έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στη 2η θέση της οργανωμένης λιανικής με τζίρο το 2011 περίπου στα 1,69 δις. ευρώ. Και λέμε «περίπου», γιατί η Lidl Hellas & ΣΙΑ Ο.Ε. δεν υποχρεούται να δημοσιεύει ισολογισμούς, με αποτέλεσμα καίρια οικονομικά μεγέθη – πωλήσεις, κέρδη, ίδια κεφάλαια, αριθμός καταστημάτων, αλλά και αριθμός εργαζομένων – να εκφράζονται κατ’ εκτίμηση. Να σημειωθεί ότι επτασφράγιστο μυστικό κρατάει η εταιρία τα οικονομικά της μεγέθη παντού όπου δραστηριοποιείται, δηλαδή σε 27 διαφορετικές χώρες (9.604 καταστήματα).

Αυτό βέβαια που δεν μπορεί να αποκρύψει, αν και πολύ θα το επιθυμούσε η οικογενειακή εταιρία, είναι ότι συχνά – πυκνά τα  προϊόντα που διακινεί κρίνονται επικίνδυνα για την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών: «Πρωταθλήτρια» στην απόσυρση τροφίμων, που αφορούσαν σε προϊόντα τα οποία περιείχαν από σαλμονέλα μέχρι το μικρόβιο e-coli!

Επικίνδυνα τρόφιμα

Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε διάστημα μερικών μηνών αποσύρθηκαν από τη γερμανική αλυσίδα κατεψυγμένα προϊόν κιμά από βοδινό κρέας και κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια, επίσης από βοδινό κρέας, τα οποία είχαν εντοπιστεί να είναι μολυσμένα από το θανατηφόρο μικρόβιο e-coli, περιπτώσεις για τις οποίες ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ έφυγε νύχτα… Λίγες εβδομάδες μετά αποσύρθηκαν παρτίδες χαλβά που παράγονται για τα Lidl, μετά τον εντοπισμό του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella, και ακολούθησε η ανάκληση της σοκολάτας «Mister Choc – ChocoFruits/ γεμιστή σοκολάτα: Σταφίδες σε σοκολάτα γάλακτος», καθώς εντοπίστηκε αλλεργιογόνο συστατικό. Ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακλήθηκε παρτίδα μανιταριών, τα οποία δεν είχαν υποστεί επαρκή θερμική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών και κατά συνέπεια να υφίσταται πιθανός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Επίσης είχαν προηγηθεί ανακλήσεις προϊόντων, όπως μούσλι με υψηλές συγκεντρώσεις 4-μεθυλσβενζοφαινόνης και βενζοφαινόνης, μοτσαρέλα με σαλμονέλα, κρασιά με κομμάτια γυαλιού, τυροσαλάτα με ρινίσματα μετάλλου, σνακ όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη μυκοτοξινών (δεοξυνιβαλενόλη και ζεαραλενόνη) πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα, ηλιέλαιο επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο, μείγμα αρτοποιίας το οποίο περιείχε καφέ λιναρόσπορο προέλευσης Καναδά με τη γενετική τροποποίηση FP967, αλλά και οθόνη LCD που λόγω πιθανής αποκόλλησης καλωδίου υπήρχε κίνδυνος βραχυκυκλώματος στη συσκευή.

Πιο ακριβά στην Ελλάδα

Η Lidl πάντως δεν αρκείται μόνο σ’ αυτού του είδους τη δημοσιότητα, αφού πολλοί πελάτες της διαπιστώνουν, κατόπιν εορτής βέβαια, ότι το διαφημιστικό της μότο «ποιότητα και τιμή με διαφορά», πάσχει και στο κομμάτι των τιμών. Διότι αρκετά ίδια προϊόντα πωλούνται στους υπό πτώχευση Ελληνες ακριβότερα απ’ ότι στους Γερμανούς, στους Ιταλούς ή τους Βούλγαρους.

Το μόνο που πιθανώς ακόμη δεν έχει κάνει η Lidl στην ελληνική αγορά είναι να βάλει κρυφές κάμερες για να παρακολουθούνται συστηματικά οι εργαζόμενοι, όπως είχε αποκαλύψει προ καιρού το περιοδικό «Stern» ότι συνέβαινε στη Γερμανία…

Πηγή: Εφ. «Κυριακάτικη Δημοκρατία»

το είδαμε: http://www.rodosalarm.gr

Αναρτήθηκε την 29 Mar στην κατηγορία Tα νέα της Γης / Διατροφικοί κίνδυνοι
Tags: