Home Featured Ο Bill Gates, η Monsanto και η Ευγονική
BILL GATES EUGENICS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τα παρακάτω, μπορεί εκ πρώτης όψεως να θεωρηθούν και θεωρίες συνωμοσίας. Οι πρώτες ενδείξεις που είδαν έντονα το φως της δημοσιότητας για το θέμα, ήταν την περίοδο 2009-2010. Και τώρα, όχι τυχαία, λόγω της εμπορευματοποίησης κάθε ειδους τροφής, (μεχρι και απαγόρευση προσωπικών καλλιεργειών, κήπων), καθώς και του νερού. Και πάλι όλα αυτά, σε μια περίοδο που είναι εντονότερες από ποτέ οι προσπάθειες, από μια παγκόσμια οικονομική ελίτ, μέσω τραπεζών, πολυεθνικών και κυβερνήσεων, να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο σε κάθε σημείο της ζωής των ανθρώπων, με σκοπό τον υπερ-πλουτισμό. Οι οικονομικές (και άλλες) “κρίσεις”, είναι ένα από τα όπλα για την επίτευξη αυτών, στην φαρέτρα του αναμφίβολα θανατηφόρου (για τον καθημερινό άνθρωπο) καπιταλισμού.
Έγινε έρευνα από πολλές πηγές στο διαδίκτυο και συγκρίσεις των λεγομένων (γραφομένων), ώστε να προκύψει το παρακάτω άρθρο. Εμείς τα παραθέτουμε, οι κρίσεις δικές σας…

Η ευγονική δεν είναι παρά ένα ακόμη «πρόγραμμα» που μας έρχεται απευθείας, από πού νομίζετε? Μα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, φυσικά! (στο τι είναι η μάλλον τι θεωρείτε σήμερα ευγονική, τι θεωρούταν πιο παλιά, καθώς και μια σύντομη ανάδρομη, υπάρχει στο τέλος του άρθρου).
Ο Φορέας Ελέγχου Ασφαλείας Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α (FDA), λοιπόν, ενέκρινε μία νέα τεχνολογία εμβολίων που χρησιμοποιεί κύτταρα εντόμων ώστε να παραχθούν τα απαραίτητα χημικά στοιχεία για την σύστασή τους.

FluBlok

Το γεγονός πως κλινικές δοκιμές απέδειξαν πως το εν λόγω φονικό εμβόλιο, ονόματι FluBlok, προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, μερικές εκ των οποίων είναι τα καρδιολογικά προβλήματα και η δυσλειτουργία του αναπνευστικού, δεν τους πτόησε καθόλου!
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Bill Gates έχει αναφέρει ότι:

εάν γίνει πραγματικότητα η αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των εμβολίων, τότε τα κέντρα ευγονικής θα καταφέρουν να μειώσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό κατά 10 έως 15%…

-Ας τα πάρουμε, λοιπόν, με τη σειρά τα πράγματα:

Ήταν το 1997 όταν ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου μας, διέρρευσε ξαφνικά και μας γέμισε ντροπή: οι ΗΠΑ, οι σκανδιναβικές χώρες, η Ελβετία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Τσεχοσλοβακία, η Κίνα και άλλες, χρόνια τώρα, επιχειρούσαν τάχα να βελτιώσουν τις «ράτσες» τους χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της επιλεγμένης υποχρεωτικής στείρωσης γυναικών οι οποίες παρουσίαζαν κάποια προβλήματα ευφυΐας και δυνατότητας κοινωνικής ένταξης.
Κατ’ αρχήν, η προσπάθεια αυτή αποσκοπούσε στη γενετική βελτίωση των λαών στους οποίους εφαρμοζόταν ή εφαρμόζεται ακόμη. Ο κλάδος αυτός της γενετικής λέγεται ευγονική και στη συγκεκριμένη περίπτωση αρνητική ευγονική, γιατί επιχειρείται η μείωση της συχνότητας των βλαβερών γονιδίων

Ο Bill Gates, η Monsanto, και η Ευγονική:

Πώς ένα από τα πλουσιότερα άτομα στον κόσμο προωθεί ενεργά την εταιρική εξαγορά της παγκόσμιας γεωργίας;

Αυτός ο… «πτωχούλης» λοιπόν, ο Bill (ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο για το 2012, ενώ παλιότερα φιγουράριζε στην πρώτη θέση), αφού έκλεισε τον κύκλο του ως πρόεδρος της MS, αποφάσισε να επενδύσει τους… κόπους μιας ζωής, σε μια πολυεθνική ονόματι Monstanto. Η εν λόγω εταιρεία, με τρόπους -πέραν πάσης αμφιβολίας- ανέντιμους, δημιούργησε πατέντες στα τρόφιμα!

info: H Μοnstanto, είναι η εταιρεία που έβαλε πνευματικά δικαιώματα-πατέντες στην τροφή και με πιο γνωστό της “κατόρθωμα”, την καταστροφή της φυσικής σόγιας σε κάθε επίπεδο, σε παγκόσμια κλίμακα και την εξάπλωση του δικού της συνθετικού (ευγονικού) προϊόντος. Με πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς μιλαμε για κάτι ασύλληπτο σε μέγεθος και κέρδος (χρήμα και ΑΠΟΛΥΤΟΣ έλεγχος, σε ένα), επέβαλε αυτό που ίσως έχετε ακούσει ως: Codex alimentarius η το λεγόμενο, ειρωνικά:δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στα Μπρόκολα! (δείτε σχετικά).

Και το γεγονός ότι είναι «πρώτη μούρη» (εντάξει, όχι και πρώτη˙ δεύτερος είναι) στη λίστα με τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, θεωρείται εντελώς τυχαίο και δόκιμο!
Αφού αποκαλύφθηκε ότι ο Bill και το Melinda Gates Foundation (gatesfoundation.org), το φιλανθρωπικό πνευματικό τέκνο του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, αγόρασαν 500.000 μετοχές της Monsanto η αξία των οποίων υπολογίζεται σε πάνω από 23 εκατομμύρια δολάρια, έγινε σαφές ότι αυτή η λεγόμενη καλοπροαίρετη φιλανθρωπία κρύβει και κάτι άλλο εκτός από την εξάλειψη των ασθενειών και τη σίτιση των φτωχών του κόσμου.
Αποδεικνύεται ότι οι κληρονόμοι της οικογένειας Gates, εδώ και πολύ καιρό, προσπαθούν να κυριαρχήσουν και να ελέγξουν το Σύστημα ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της τεχνολογίας, της ιατρικής και, πλέον, και της γεωργίας!

Θέλουν τον έλεγχο. Να ελέγχουν την τροφή. Τον σπόρο. Τους δομικούς λίθους της διατροφής.
Οι πατέντες είναι η διαδικασία του να κατέχουν την τροφή. Όλη την τροφή…
Αν ελέγχουν τους σπόρους, ελέγχουν την τροφή. Το γνωρίζουν, είναι στρατηγικό.
Είναι ισχυρότερο από βόμβες, ισχυρότερο από όπλα.
Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξεις τον παγκόσμιο πληθυσμό.

 

Το Ίδρυμα Gates, γνωστό και ως η αφορολόγητη Μονοπωλιακή Ένωση Εταιρειών της οικογένειας Gates, δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια στο όνομα του ανθρωπισμού, δημιουργώντας, επί της ουσίας, ένα παγκόσμιο μονοπώλιο τροφίμων που κυριαρχείται από γενετικά τροποποιημένες (ΓΤ) καλλιέργειες.
Προσπαθούν να ελέγξουν μέχρι και το τι τρώμε δηλαδή, μεταλλάσσοντας ακόμα και τον σπόρο (!!!).
Με βάση το ιστορικό της οικογένειας Gates, αναφορικά με την συμμετοχή της στις παγκόσμιες υποθέσεις, φαίνεται ότι ένας από τους κύριους στόχους της, εκτός από το να θεσπίσει και να εδραιώσει τον εταιρικό έλεγχο της προμήθειας τροφίμων σε όλο τον κόσμο, είναι η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά ένα σημαντικό ποσοστό.
Και όλα αυτά, μέσα στο πλαίσιο μιας καθ’ όλα… νόμιμης διαδικασίας! (στο θέμα, έχουμε αναφερθεί και πρόσφατα, μα εδώ το βλέπουμε πιο αναλυτικά και εμβαθύνοντας).

Ο William H. Gates Sr, πρώην επικεφαλής της ευγονικής ομάδας Planned Parenthood και πατέρας του Bill Gates, εδώ και πολύ καιρό ασχολείται με την ευγονική ομάδα Planned Parenthood, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας επαναλανσαρισμένος οργανισμός που ξαναγεννήθηκε μέσα από την Αμερικανική Ευγονική Εταιρεία. Σε μια συνέντευξη του το 2003, στο PBS’ Bill Moyers, ο ίδιος ο Bill Gates παραδέχτηκε ότι ο πατέρας του υπήρξε επικεφαλής της Planned Parenthood, η οποία ιδρύθηκε με την έννοια ότι:

οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απλά και μόνο, απερίσκεπτοι εκτροφείς και ανθρώπινα ζιζάνια που πρέπει να θανατωθούν!!!

Ο Γκέιτς επίσης παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ότι η συμμετοχή της οικογένειάς του σε θέματα αναπαραγωγικής όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε εκτεταμένη. Όσον αναφορά τον ίδιο, δήλωσε απερίφραστα τη δική του προσήλωση στις πεποιθήσεις του ευγονιστή Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους, ο οποίος πίστευε ότι:

ο πληθυσμός του κόσμου θα πρέπει να ελέγχεται μέσω των περιορισμών της αναπαραγωγικής.

Εάν τώρα ο Γκέιτς ισχυρίζεται, ξαφνικά, ότι έχει πλέον μια διαφορετική άποψη, αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες του σχετικά με τη Monsanto, και την Ευγονική, είναι απλά μια τροποποιημένη μαλθουσιανή προσέγγιση που πολύ πιο διακριτικά μειώνει τους πληθυσμούς μέσω των εμβολίων και των Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ).

Το Gates Foundation έχει επενδύσει πολλά στο να μετατρέψει τα γεωργικά συστήματα της Ασίας και της Αφρικής σε ΓΤΟ (Γενετικώς Τροποποιημένους Οργανισμούς)
Η συνεργασία του William Gates του πρεσβύτερου με το Planned Parenthood (plannedparenthood.org) και η συνεχιζόμενη επιρροή του στη σφαίρα του “πληθυσμού και της αναπαραγωγικής υγείας” είναι σημαντική, καθώς ο Γκέιτς ο πρεσβύτερος είναι συμπρόεδρος του ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation. Ευγονιστής, εδώ και πολύ καιρό, καθοδηγεί το όραμα και την στρατηγική της διεύθυνσης του Gates Foundation, το οποίο αυτήν τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό επικεντρώνεται στην Αφρική, επιβάλλοντας τους Γενετικώς Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), μέσω της χρηματοδότησης της Συμμαχίας της Πράσινης Επανάστασης στην Αφρική (Alliance for a Green Revolution in Africa˙ AGRA [agra.org]).

gatesfoundation

Το Ίδρυμα Gates έχει ομολογήσει πως έχει επιχορηγήσει με τουλάχιστον 264,5 εκατομμύρια δολάρια την Συμμαχία της Πράσινης Επανάστασης στην Αφρική, ως καταπίστευμα και επίσης φέρεται να προσέλαβε τον Dr. Robert Horsch, πρώην στέλεχος της Monsanto για 25 χρόνια και τον έθεσε ως επικεφαλής της AGRA (της Συμμαχίας της Πράσινης Επανάστασης) στην Αφρική. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο La Via Campesina το 2010, το 70 τοις εκατό των υποτρόφων της AGRA στην Κένυα, συνεργάζονται άμεσα με τη Monsanto και σχεδόν το 80 τοις εκατό της χρηματοδότησης του Gates Foundation είναι αφιερωμένο στη βιοτεχνολογία.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι το Ίδρυμα Gates υποσχέθηκε 880 εκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο του 2010 για τη δημιουργία του Προγράμματος μιας Παγκόσμιας Γεωργίας και Ασφάλειας Τροφίμων (Global Agriculture and Food Security Program˙ GAFSP), το οποίο είναι ένα ισχυρός υποστηρικτής των Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών.
Το 2008, το GAFSP (Πρόγραμμα Παγκόσμιας Γεωργίας και Ασφάλειας Τροφίμων [gafspfund.org]), βεβαίως, παρείχε 35 εκατομμύρια δολάρια ως «ενίσχυση» στους σεισμόπληκτους της Αϊτής που θα χρησιμοποιηθούν όμως -γιααααα προσέξτε το λίγο αυτό- για την εφαρμογή των Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών σε γεωργικά συστήματα και τεχνολογίες.

Αν πάμε λίγο πιο πίσω, το 2003, το Ίδρυμα Gates επένδυσε 25 εκατομμύρια δολάρια σε έρευνα GM (γενετικά τροποποιημένων), για την ανάπτυξη σπόρων -από την σπορά τους ακόμα- εμπλουτισμένων με βιταμίνες και πρωτεΐνες, για τους φτωχούς του κόσμου˙ μια κίνηση με την οποία πολλές διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις και ομάδες αγροτών ήταν κατηγορηματικά αντίθετες.
Το Ίδρυμα Gates έδωσε 26,8 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο Cornell, προκειμένου να επιχορηγήσει την έρευνα γενετικά μεταλλαγμένου σιταριού, η οποία είναι η επόμενη σημαντική καλλιέργεια τροφίμων στο στόχαστρο των γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών, αγωγός της οποίας βέβαια είναι η εταιρεία τροφίμων Monsanto.

Όποιος έχει τον έλεγχο της γεωργίας, μπορεί να ελέγξει τους πληθυσμούς όλου του κόσμου.

 

Οι δεσμοί του Gates Foundation με τη Monsanto και την εταιρική γεωργία, γενικά, λένε πολλά για την πραγματική ατζέντα του, που είναι να δημιουργηθεί ένα μονοπωλιακό σύστημα ελέγχου του κόσμου σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής.
Τα εμβόλια, τα φάρμακα, οι Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί, ο έλεγχος της αναπαραγωγικής, η χειραγώγηση των καιρικών συνθηκών, η υπερθέρμανση του πλανήτη˙ αυτά και πολλά άλλα σημεία είναι τα μέσα με τα οποία το Ίδρυμα Gates έχει κάνει μεγάλα άλματα στο να ελέγχει τον κόσμο προσποιούμενο ότι βοηθάει.

Αντί να προωθεί την πραγματική αυτάρκεια του επισιτισμού και την αντιμετώπιση των βαθύτερων πολιτικών και οικονομικών θεμάτων που είναι η αιτία της φτώχειας παντού στον κόσμο, ο Γκέιτς και ΣΙΑ έχει αφοσιωθεί στο να ελέγχει την παραδοσιακή γεωργία και την ιατρική, που θα υποδουλώσει περαιτέρω τους πιο φτωχούς. Είναι απολύτως προφανές ότι οι Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί έχουν αφανίσει τις ήδη εξαθλιωμένες ομάδες ανθρώπων με την καταστροφή των φυσικών γεωργικών συστημάτων τους -χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ινδία.

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι ο Bill Gates τα θυσιάζει όλα στο βωμό του χρήματος και κάποιοι άλλοι μπορεί να υποστηρίξουν πως όλα γίνονται για την εξουσία και τον έλεγχο. Ίσως να είναι ένας συνδυασμός και των δύο˙ ο Bill Gates παραμένει στον κόσμο των επιχειρήσεων προωθώντας τις δικές του εμπορικές επενδύσεις.
Για σκεφτείτε το λίγο˙ προχωρά σε αγορά μετοχών της Monsanto, ενώ ταυτόχρονα επενδύει σε προγράμματα για την προώθηση της Monsanto.

home1_Beneficiaries

Όπως και να έχει πάντως, απλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Bill Gates έχει πλέον άμεσο συμφέρον να επιτύχει η Monsanto στην εξάπλωση των Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών σε όλο τον κόσμο. Και δεδομένου ότι διευκολύνει ανοιχτά την ανάπτυξη της Monsanto σε νέες αγορές μέσω των «ανθρωπιστικών» του προσπαθειών, είναι σαφές ότι η οικογένεια Γκέιτς «πάει πακέτο» με τη Monsanto.

Παρά το γεγονός ότι ο Bill Gates θα μπορούσε να προσπαθήσει να ισχυριστεί ότι το Ίδρυμα Gates Foundation δεν συνδέεται με την επιχείρησή του, το μόνο που αποδεικνύει με τις κινήσεις του είναι το αντίθετο: οι περισσότερες από τις δωρεές καταλήγουν, με τον ένα ή άλλον τρόπο, να ευνοούν τις εμπορικές επενδύσεις του μεγιστάνα. Καμμία «δωρεά» του δεν είναι πραγματικά δωρεά, αλλά αντί να πληρώνει φόρους που του αναλογούν για τα κρατικά ταμεία (καθώς οι δωρεές εκπίπτουν από την φορολογία, μην ξεχνιόμαστε!), αυτός επενδύει τα κέρδη του με γνώμονα το πώς θα ευνοηθεί οικονομικά, συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας για τις δήθεν καλές προθέσεις του.

Αντίθετα με την πραγματική έννοια της δωρεάς, οι όποιες δωρεές του χρηματοδοτούν σχέδια καταστροφικά.
Πέραν της Ευγονικής, που ελέγχει γενετικά τον άνθρωπο, συμμετέχει επίσης στην προσπάθεια να καταστρέψει την αγροτική καλλιέργεια σε όλο τον κόσμο. Κυρίως μέσω της «Συμμαχίας για μια Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική». λειτουργεί ως δούρειος ίππος για να στερήσει από φτωχούς αγρότες της Αφρικής τους παραδοσιακούς σπόρους, αντικαθιστώντας τους με τους σπόρους των εταιρειών του, δηλαδή με γενετικώς μεταλλαγμένους σπόρους.

Και εάν υπάρχει κάποιος που θα αντιτάξει ως «ελαφρυντικό», τα τεράστια -τεράστια φαίνονται σε όλους εμάς˙ εκείνος, ούτε που καταλαβαίνει τη διαφορά- ποσά που έχει δώσει σε φιλανθρωπίες, ας θυμηθεί ότι η Cargill, μια πολυεθνική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο Bill Gates και η Melinda Gates Foundation, είναι μια πολυεθνική εταιρεία με κύκλο εργασιών 133 δισεκατομμύρια δολάρια, που παραβιάζει την εργατική νομοθεσία και της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το Διεθνές Ταμείο για τα εργασιακά δικαιώματα εμπορίας παιδιών από το Μάλι (κράτος της Δυτικής Αφρικής) και για την υποδούλωση παιδιών ως εργάτες στις φυτείες κακάο, όπου είναι αναγκασμένα να εργάζονται 12 με 14 ώρες την ημέρα, με πενιχρούς μισθούς και κακή διατροφή.

«Ηθικόν» δίδαγμα:

Η ευγονική είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας εμπεριστατωμένης έρευνας, που κράτησε πολλά χρόνια˙ με αποδείξεις, εξηγεί όλο αυτό το «πάθος» που βλέπουμε από τους σύγχρονους ηγέτες για τον απόλυτο έλεγχο και, στην ουσία, τη σκλαβιά της ανθρωπότητας, κάνοντας χρήση της ισχύος αποκλειστικά και μόνον γι’ αυτήν (την ισχύ)!
Πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο της ελίτ και των ανθρώπων που διαθέτουν τη δύναμη, με πρώτο και καλύτερο τον Bill Gates, για έναν πληθυσμιακό αποδεκατισμό σε παγκόσμια κλίμακα!

Περί Ευγονικής:

Αφήσαμε για το τέλος, όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, το τι είναι ευγονική, για όσους και όσες, δεν γνωρίζουν:

Ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στην υποσαχάρια Αφρική σε μια κοινότητα περίπου 10.000 ατόμων και από εκεί ξεκίνησε ο εποικισμός της γης. Σήμερα η επιστήμη δέχεται ότι υπήρξε ένας τόπος καταγωγής, μία φυλή, μία γλώσσα. Η γενετική ομοιότητα ανάμεσα στους ανθρώπους βρίσκεται στο 99.9% ανεξάρτητα από τόπο γέννησης. Με άλλα λόγια αν κάνουμε μια εξέταση DNA εμείς και ο γείτονάς μας, μπορούμε να βρούμε ότι έχουμε περισσότερες γενετικές διαφορές από ότι με έναν Αφρικανό με τον οποίο ενδεχομένως έχουμε πολύ πιο κοντινή γενετική συγγένεια.
Η ευγονική, δηλαδή η προσπάθεια να αποκτήσουν τα έμβια όντα ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά, υπήρξε από καταβολής του ανθρώπου. Χρησιμο­ποιήθηκε για την βελτίωση των φυτών και των ζώων με σκοπό τη μέγιστη απόδοση. Στον άνθρωπο όμως η ευγονική, ευδοκίμησε για δυο κυρίους λόγους:

1. Πρώτον εξαιτίας της επιστημονικής άγνοιας που υπήρχε μέχρι περίπου 50 ή 100 χρόνια για το πώς μεταβιβάζονται ορισμένα χαρακτηριστικά, καθώς πολλοί θεωρούσαν ότι η κάθε είδους διαφορετικότητα και απόκλιση από το μέσο όρο κληρονομείται όπως η ομοφυλοφιλία, η επιληψία, η εγκληματικότητα, ο αλκοολισμός κ.α .

2. Δεύτερον η αντίληψη ότι :

δεν πρέπει η κοινωνία να επιβαρύνεται από τα αποκλίνοντα άτομα με το να τα συντηρεί και επιπλέον αυτά τα άτομα να έχουν το «θράσος» να συμμετέχουν στην αναπαραγωγή της ανθρωπότητας, η οποία με αυτό τον τρόπο να υφίσταται μείωση της βιολογικής της ποιότητας.

Η θέση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κοινωνία όχι μόνον δεν έχει καμία υποχρέωση να συντηρεί τα αποκλίνοντα άτομα αλλά οφείλει να τα εμποδίζει να συμμετέχουν στην διαδικασία της αναπαραγωγής.

Η ιδέα για τη βελτίωση της ανθρώπινης ράτσας με βάση τη κληρονομικότητα ανάγεται σε πολύ παλιές εποχές. Γνωρίζουμε την άποψη των αρχαίων Σπαρτιατών για τα ελαττωματικά παιδιά, που τα έριχναν στον Καιάδα. Η «Πολιτεία» επίσης του Πλάτωνα εξιδανικεύει μια κοινωνία στην οποία υπάρχει μια συνεχής επιλογή για τη βελτίωση του ανθρωπίνου γένους. Ο Βρετανός οικονομολόγος Τόμας Μάλθους επεσήμανε τον αγώνα για την επιβίωση, τον οποίο ο Δαρβίνος τον είδε σαν ένα μέσο για την εξέλιξη. Η πρώτη σημαντική εργασία για την ευγονική ήταν το βιβλίο «Η Κληρονομική Μεγαλοφυία» (1869) του Αγγλου φυσιοδίφη και εξαδέλφου του Δαρβίνου, Φράνσις Γκάλτον (1822 – 1911), όπου αυτός παρουσίασε τα αποτελέσματα των μελετών του για τις οικογένειες επιφανών ανθρώπων, σαν μια απόδειξη της άποψης του ότι :

θα ήταν πολύ πρακτικό να δημιουργήσουμε μια πολύ προικισμένη ράτσα ανθρώπων με συνετούς γάμους στη διάρκεια αρκετών συνεχόμενων γενεών…

Το 1883 δημοσίευσε το βιβλίο του «Έρευνες πάνω στην Ανθρώπινη Ικανότητα».
Ο ορισμός που έδωσε σε αυτό για την ευγονική είναι ο εξής:

Έργο της ευγονικής είναι να εξετάζει τις πράξεις ή ενέργειες του κοινωνικού συνόλου, οι οποίες ασκούν κάποια επίδραση στη βελτίωση ή χειροτέρευση των σωματικών ή ψυχικών ιδιοτήτων των μελλοντικών γενεών μιας φυλής.

Από την άλλη, η ευγονική είναι ένας όρος που πολλοί θα προτιμούσαν να εξοριστεί, να ξεχαστεί. Επειδή έχει δυσφημιστεί εξαιτίας της εφαρμογής της από το ναζιστικό καθεστώς. Βεβαίως, δεν αποτελούσε εφεύρεση των ναζί, όπως είδαμε προηγουμένως, μα είχε αναπτυχθεί ήδη από τον Francis Galton που ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο ευγονική ως:

την επιστήμη που μελετά τους κοινωνικά ελέγξιμους παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν ή να μειώσουν τα φυλετικά προσόντα των μελλοντικών γενεών τόσο σωματικά όσο και νοητικά…

Το πρώτο κύμα της ευγονικής, από την εμφάνισή της μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, απλώνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες και βρίσκει υποστηρικτές από ένα ευρύ φάσμα ιδεολογικών αντιλήψεων (από συντηρητικούς και φιλελεύθερους έως ορισμένες φεμινίστριες και σοσιαλιστές). Ευγονικές επιστημονικές εταιρείες αναπτύσσονται στη Βρετανία, τις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Κοινές παραδοχές των ευγονιστών είναι ότι:

  1. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, και οι διαφορές αυτές έχουν τις ρίζες τους στην κληρονομικότητα.
  2. Πρόκειται για διαφορές στην «ποιότητα», σε χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να ιεραρχηθούν σε καλά και κακά. Έτσι, κάποιοι άνθρωποι κρίνονται ως φυσιολογικοί, κάποιοι είναι καλύτεροι (πιο δυνατοί, πιο υγιείς, πιο έξυπνοι, πιο υπεύθυνοι κοινωνικά) – και κάποιοι είναι κατώτεροι.
  3. Η αξία και η φυσιολογικότητα ενός ανθρώπου ορίζονται, εντέλει, με οικονομικά κριτήρια. Οι πλούσιοι και οι δημιουργικοί θεωρούνται «υψηλότερης αξίας», ενώ οι φτωχοί, οι εγκληματίες, όσοι υποφέρουν από κληρονομικά “ελαττώματα” θεωρούνται «κατώτερης αξίας».

Ο Αμερικανός ευγονιστής Harry Laughlin θα δηλώσει το 1913:

Η ευγονική είναι απλώς η εφαρμογή των επιχειρηματικών μεθόδων στην ανθρώπινη αναπαραγωγή.

magaret-sanger-eugenics

Ήδη από το 1757 στη Σουηδία έχουμε νόμους για την απαγόρευση γάμων ανάμεσα σε επιληπτικούς. Ο Galton ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο ευγονική ως «την επιστήμη που μελετά τους κοινωνικά ελέγξιμους παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν ή να μειώσουν τα φυλετικά προσόντα των μελλοντικών γενεών τόσο σωματικά όσο και νοητικά».

Μετά το 1905 ιδρύθηκαν εταιρείες ευγονικής στη Γερμανία, στις σκανδιναβικές χώρες, στις HΠΑ, στην Τσεχοσλοβακία, στην Ρουμανία, στην ΕΣΣΔ. Το πρώτο διεθνές συνέδριο ευγονικής έγινε στο Λονδίνο το 1912. Στις HΠΑ από το 1907 έως το 1940, δηλαδή για πάνω από 30 χρόνια, 33 πολιτείες θέσπισαν νόμους για τη στείρωση. Μετά τον πρώτο νόμο για τη στείρωση που έγινε στην Ινδιάνα, από το 1907 έως το 1948, 50.000 περίπου άτομα στειρώθηκαν νόμιμα. Ήταν όλοι τους σεξουαλικοί παραβάτες, εγκληματίες, διανοητικά καθυστερημένοι, επιληπτικοί και άλλοι.

Κρατικές πολιτικές στείρωσης εφαρμόστηκαν στον Καναδά και στην Ελβετία, ενώ πολιτικές ευγονικής στην Κίνα, την Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία. Στην Γαλλία 40.000 έγκλειστοι έμελλε να πεθάνουν από πείνα στα ψυχιατρεία στην εποχή του καθεστώτος του Βισί, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες από το 1935 έως το 1949 περισσότερα από 20.000 άτομα στειρώθηκαν, κατά κύριο λόγο γυναίκες. Βέβαια τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ιστορία της ευγονικής στη Γερμανία που είχε ανάγει ως στόχο την εξάλειψη των φορέων των κληρονομικών ασθενειών και των κοινωνικά αποκλινόντων ώστε να καταστεί δυνατή «η προαγωγή των αρίστων». Έτσι, με βάση τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 1933, με την προοπτική της κάθαρσης της φυλής, στειρώθηκαν περίπου 350.000 άτομα με χειρουργική επέμβαση επειδή θεωρήθηκαν νοητικά κατώτεροι. Η παράνοια κορυφώθηκε με το πρόγραμμα ευθανασίας των ψυχασθενών που εφαρμόσθηκε την ίδια εποχή.
Η ευγονική αποτελεί κεντρική βιοτεχνολογική εφαρμογή και βασικό εργαλείο βιοπολιτκού ελέγχου. Όπως γενικότερα η βιοτεχνολογία, υπόσχεται υγεία, μακροημέρευση και επιτυχία εντός του καπιταλιστικού πλαισίου. Και φυσικά «κλείνει το μάτι» στην ιδέα της αθανασίας – της υπέρβασης του θανάτου (και του φόβου του). Και μ’ αυτή την έννοια, υπόσχεται το εγελιανό «τέλος της ιστορίας», το ξεπέρασμα του ανθρώπινου χρόνου και της συνείδησής του, την επικράτηση ενός αιώνιου παρόντος. Ή, διαφορετικά διατυπωμένο, την υπέρβαση των κοινωνικών συγκρούσεων, αφού ο άνθρωπος στο πλαίσιό της αντιμετωπίζεται σαν ένα σύνολο «διορθώσιμων» γονιδίων.

Είναι λογικό να διατηρούμε επιφυλάξεις για την επιτυχία των σχεδίων της νέας ευγονικής. Ακόμη και σε καθαρά επιστημονικό επίπεδο, δεν είναι λίγες, και σίγουρα καθόλου αμελητέες, οι φωνές επιστημόνων που επισημαίνουν το μέγεθος της άγνοιας και την πληθώρα γνωσιολογικών ελλείψεων στα ερευνόμενα πεδία. Η σημερινή έρευνα, για παράδειγμα, δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια τι είναι και τι κάνει ένα γονίδιο. Παρ’ όλα αυτά, η big science προχωρά. Στα τυφλά; Ναι. Για τη δόξα και το χρήμα; Βεβαίως. Το γεγονός ότι το σχέδιό τους πιθανότατα θα αποτύχει, δεν μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους αν αναλογιστούμε τις συνέπειες.

Στη στρατηγική της νέας ευγονικής για την παραγωγή καπιταλιστικά λειτουργικών σωμάτων χρειάζεται να αντιτάξουμε τη δική μας στρατηγική. Βρισκόμαστε αναγκαστικά εντός του πεδίου της βιοπολιτικής, όπου ο έλεγχος των σωμάτων και ο έλεγχος των πληθυσμών είναι ένα και το αυτό αδιαίρετο σχέδιο: το δόγμα της ιατρικοποίησης είναι το δόγμα της ασφάλειας – και αντιστρόφως. Δεν αρκεί, λοιπόν, μονάχα ο κριτικός λόγος ενάντια στα καπιταλιστικά «ευ» – αν και προφανώς είναι απαραίτητος. Χρειάζεται να στοχαστούμε αλλά και να δημιουργήσουμε τους δικούς μας αντιθεσμούς – στην οικογένεια, στη σεξουαλικότητα, στην αντιμετώπιση της ασθένειας, στον τρόπο που βιώνουμε τη φθορά και το πέρασμα του χρόνου, στη στάση απέναντι στο θάνατο και τη ζωή.

[ΠΗΓΗ: οsarena.net]

Αναρτήθηκε την 26 Mar στην κατηγορία Featured / Tα νέα της Γης