Home συνταγές Α.Ορεκτικά/σαλάτες Καυκαλίδα. Tordylium apulum.

Kαυκαλίδα ή καυκαλήθρα ή αγριοκουτσουνάδα (Κρήτη) ή μοσχολάχανο ή μοσχοπιδιά (Κάσος).

Το άγριο αυτό μυρωδικό οι γεωπόνοι το κατατάσσουν στα ζιζάνια. Φύεται σε ακαλλιέργητες περιοχές και θα το βρούμε από τα τέλη του Χειμώνα μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού.

Γνωστή από τα γραπτά του Θεόφραστου που την αναφέρει σαν καυκαλίς.

Η καυκαλίδα είναι πώα, μονοετής, και φθάνει όταν είναι ανθισμένη τα 50 cm. Το φυτό μοιάζει ιδιαίτερα με το μαϊντανό με χαρακτηριστική διαφορά το πλούσιο κοντό χνούδι σε όλη του την επιφάνεια.

Ανθίζει την Άνοιξη δημιουργώντας μικρές ομπρέλες (σκιάδια) από λευκά άνθη. Οι καρποί της είναι μικρές κυκλικές και τριχωτές κάψες που περιέχουν τους μικροσκοπικούς σπόρους.

Η σπορά και η καλλιέργειά τους είναι εύκολη κι έτσι μπορούμε να μαζέψουμε ώριμους καρπούς και να τους σπείρουμε στις αρχές του Φθινοπώρου.

Περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου και καλλίου και λέγεται ότι ωφελούν το νευρικό σύστημα και τη καλή διάθεση.

Μαγειρική

Οι καυκαλίδες είναι από τα πιο δημοφιλή αρωματικά άγρια χόρτα. Τρώγονται ωμές σε σαλάτες, βραστές, τσιγαριαστές μαζί με άλλα χόρτα (ζοχούς, λάπαθα, σπανάκι, κ.λ.π.), σε πίτες, τάρτες, καλτσούνια, κ.ά. παρασκευάσματα.

Α.Χ.