Υλικά

  • 500 γρ. άσπρα φασόλια
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200 με 300 γρ. σελινόριζα κομμένη σε  κύβους
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι

Προετοιμασία

  1. Από βραδύς μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό
  2. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό και βράζουμε τα φασόλια μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα.
  3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από αλάτι και πιπέρι.
  4. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με βραστό νερό.
  5. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά η φασολάδα είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.

TIPS

  1. Στο μούλιασμα τον όσπριων μπορούμε να βάζουμε και λίγη μαγειρική σόδα για να μαλακώσουν γρηγορότερα αλλά δεν θα το συνιστούσα.
  2. Ανακατεύουμε συχνά το φαγητό ή καλύτερα κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να απελευθερωθεί το άμυλο από τα φασόλια και να χυλώσει η φασολάδα.
  3. Στα ξερά όσπρια βάζουμε πάντα στο τέλος το αλάτι γιατί αλλιώς σκληραίνουν και χρειάζονται περισσότερη ώρα για να μαλακώσουν, αντιθέτως αν βάλουμε αλάτι στο νερό που τα μουλιάζουμε μαλακώνουν γρηγορότερα.