Δοκιμάστε να φτιάξετε εύκολες χορτοφαγικές μπουκίτσες σούσι με φύκι νόρι, χωρίς γλουτένη και με ότι συνδυασμό λαχανικών και μπαχαρικών σας αρέσει.

Τα φύκια για σούσι τα βρίσκουμε σε μαγαζιά με Ιαπωνικά και Κινέζικα τρόφιμα αλλά και σε ενημερωμένα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα διεθνή προϊόντα. Γεμάτα μέταλλα και πολύτιμα ιχνοστοιχεία, τα φύκια πρωτοστατούν στις Ασιατικές κουζίνες. Βασικός  περιορισμός στην κατανάλωση φυκιών είναι ο υπερθυρεοειδισμός κι αυτό εξαιτίας της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε ιώδιο.

Υλικά για 28 περίπου μπουκιές

  • 2 φύλλα φύκια Νόρι για σούσι
  • 1 φλυτζάνι βρασμένο φαγόπυρο ή φύτρα 2 ημερών
  • 1/2 φλυτζάνι σουσάμι
  • πιπεριά,αγγούρι, κρεμμύδι, λιαστή τομάτα, μάραθο
  • αλατοπίπερο
  • σάλτσα γουασάμπι ή σάλτσα σόγιας

 

Παρασκευή

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το φαγόπυρο μέχρι να σπάσουν οι κόκκοι χωρίς να τον πολτοποιήσουμε.
  2. Προσθέτουμε το σουσάμι και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Στρώνουμε στο ειδικό ψαθάκι το φύλλο του Νόρι και απλώνουμε το μείγμα του φαγόπυρου στα 3/4 της επιφάνειας.
  4. Στη μέση περίπου του μείγματος του φαγόπυρου, στρώνουμε κατά μήκος λεπτές λωρίδες από λαχανικά και μπαχαρικά της αρεσκείας μας.
  5. Ρολλάρουμε με το ψαθάκι το φύκι ώστε κλείσει και να σφραγίσει τη γέμιση, φροντίζοντας να σφίξουμε απαλά τη γέμιση.
  6. Συνεχίζουμε το ρολλάρισμα προσέχοντας να μην κλείσουμε το ψαθάκι ανάμεσα στο Νόρι.
  7. Κόβουμε το ρολλό που δημιουργήθηκε με κοφτερό μαχαίρι, κάθετα σε μπουκιές του 1 1/2 cm περίπου.
  8. Σερβίρουμε με σάλτσα γουασάμπι, σάλτσα σόγιας, σάλτσα αγριοράπανου, καυτερής πιπεριάς, τζίντζερ ή ότι μας αρέσει.

ΤIPS

  • Πριν κλείσουμε το ρολλό νοτίζουμε ελαφρά το φύκι με αραιωμένο ξύδι  για να κολλήσει.
  • Τα φύκια για σούσι πωλούνται προς 3,5-5 ευρώ και η συσκευασία περιέχει συνήθως 5 φύλλα.
  • Γεμίζουμε τα φύκια από τη ματ  πλευρά.
  • Με φύτρα φαγόπυρου μπορούμε να πάρουμε ωμοφαγικά χορτοφαγικά σούσι.
  • Για πιο έντονη μυρωδιά του φυκιού περνάμε για λίγα δευτερόλεπτα το νόρι πάνω από φλόγα προσέχοντας να μην το κάψουμε.
  • Το παραδοσιακό μάκι νόρι γίνεται με το ρύζι για σούσι, τόλμησα να το αντικαταστήσω με φαγόπυρο για να αποφύγω τη γλουτένη.

Α.Χ.

 

  • Mikaryatis

    Φαίνεται πολύ ωραίο! Να τολμήσω μια ερώτηση,είχα την εντύπωση ότι το ρύζι δεν έχει γλουτένη,δεν ισχύει;  Ευχαριστώ!

    • Annahohlaki

      Ο διαχωρισμός είναι περίπου έτσι
      περιέχουν γλουτένη: ΣΙΤΑΡΙ ΚΡΙΘΑΡΙ ΣΙΚΑΛΗ ΚΑΜΟΥΤ
      περιέχουν λίγη γλουτένη: ΒΡΩΜΗ ΝΤΙΝΚΕΛ ΖΕΑ
      δεν περιέχουν γλουτένη: ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΡΥΖΙ ΚΙΝΟΑ ΤΑΠΙΟΚΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ ΚΕΧΡΙ ΔΙΟΣΚΟΡΕΑ ΦΑΓΟΠΥΡΟ ΡΕΒΙΘΑΛΕΥΡΟ ΣΟΓΙΑ
      Χρησιμοποιώ φαγόπυρο γιατί ταιριάζει εξαιρετικά με το σουσάμι και για την ποικιλία στη διατροφή μας, επίσης αν χρησιμοποιείς φύτρα με το ρύζι δεν μπορείς να φτιάξεις

      • Mikaryatis

        Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

      • Andreas

        Θα ήθελα να προσθέσω ότι η βρώμη κανονικά δεν περιέχει γλουτένη, απλά λόγω του ότι είναι δύσκολο να έχεις μια φυτεία βρώμης χωρίς την παραμικρή ”επιμόλυνση” με άλλα δημητριακά όπως το σιτάρι, έχει επικρατήσει η άποψη ότι η βρώμη έχει λίγη γλουτένη. Στην πραγματικότητα η γλουτένη αυτή προέρχεται από τα άλλα δημητριακά που τυχαίνει να αναμιχθούν μαζί της. Πάντως σε διάφορα μαγαζιά υπάρχουν προϊόντα βρώμης χωρίς γλουτένη. Όμως παρ’όλ’αυτά είχα διαβάσει κάπου ότι κάποις που έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τη γλουτένη (άτομα με κοιλιοκάκη) ακόμα και έτσι πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα αυτά γιατί μπορέι καμιά φορά να τους ξεφύγει γλουτένη ακόμα κι αν οι φυτείες είναι πιστοποιημένες…. Αυτά, ελπίζω να μην μπέρδεψα περισσότερο :p

  • Μινα

    Είναι πραγματικά δελεαστικό αλλά έχω μία απορία. Που μπορούμε να βρούμε Νόρι; Ευχαριστώ

    • greenchef

      Στα καταστήματα με Ασιατικά προϊόντα και στα μεγάλα σ/μ, σίγουρα έχει στο megaΒασιλόπουλο στο Ελληνικό