Υλικά για 6 μερίδες

  • 10 λαζάνια
  • 500 gr σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μάραθο
  • 1/2 φλυτζάνι καυκαλίδες
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2/3 φλυτζ. φέτα
  • 1/3 φλυτζ. κεφαλογραβιέρα
  • 1/5 φλυτζ. ελαιόλαδο

για τη μωρναί (εμπλουτισμένη μπεσαμέλ)

  • 8 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 7 κουταλιές αλεύρι
  • 1 l γάλα
  • 1 αυγό
  • αλατοπίπερο
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλυτζάνι κεφαλογραβιέρα

Παρασκευή

  1. Σωτάρουμε ελαφρά τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και προσθέτουμε τα χορταρικά ψιλοκομμένα. Μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά. Αλατοπιπερώνουμε παίρνοντας υπόψιν πως τα τυριά που θα προσθέσουμε είναι αλμυρά.
  2. Ετοιμάζουμε αραιή κρέμα: Περνάμε με το λάδι το αλεύρι για 5′ ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβωλιάσει. Αλατατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, τα αυγά χτυπώντας γρήγορα με το σύρμα για να μην ψηθούν, (αν νομίζουμε ότι δε θα το καταφέρουμε αφήνουμε για λίγο την κρέμα να κρυώσει και προσθέτουμε στη συνέχεια τα αυγά), και το τυρί αφού κρατήσουμε λίγο για πασπάλισμα.
  3. Στρώνουμε σε μικρό ταψάκι 1 κουτάλα κρέμα και απλώνουμε τα 3 λαζάνια. Για να καλύψουμε τα κενά σπάμε 1 λαζάνι και ακουμπάμε τα κομμάτια στα σημεία. Μοιράζουμε τη γέμιση και απλώνουμε τη μισή πάνω στα λαζάνια, συνεχίζουμε με τη μισή φέτα, τη μισή κεφαλογραβιέρα και ι κουτάλα μωρναί. Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μία στρώση την ίδια διαδικασία και τελειώνουμε στρώνοντας τα τελευταία 3 λαζάνια και την υπόλοιπη κρέμα.
  4. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30′ περίπου στους 170 βαθμούς. Πριν κόψουμε σε μερίδες, αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει ελαφρώς.

 

TIPS

  • Για πιο γκουρμέ εκδοχή, πασπαλίζουμε την κρέμα με χονδροκομμένα ψημένα αράπικα φυστίκια.
  • Για να ψηθούν τα λαζάνια δε χρειάζονται παραπάνω υγρά.

Α.Χ.